dimecres, 5 de febrer del 2025

NOU AVÍS

INDEX FOR WORKING MUSIK – “WHICH DIRECTION GOES THE BEAM”

A LA VISTA

La vida, malgrat tots els seus canvis destructius, continua sent indestructivament poderosa i alegre’.

Partint d’aquesta premissa que sosté Index For Working Musik, la seva música se’ns insinua com a Adam se li va insinuar Eva. La qual cosa efectivament ens alegra donades les circumstàncies aclaparadorament conservadores i regressives que ens envolten.

El quintet de Londres ha anunciat alguns detalls del que serà la continuació de Dragging The Needlework For The Kids At Uphole (Tough Love Records – 2023). Es dirà Which Direction Goes The Beam i inclourà 12 pistes entre les que es troba l’impressionant Purple Born, que van editar el passat novembre en una edició limitada lathe cut de 12” i que es va esgotar en dos minuts.


IFWM és el projecte paral·lel de Max Oscarnold, la mitad de The Proper Ornaments (també als teclats de TOY) i Nathalia Bruno / DRIFT (Leave The Planet, Phosphor). Amb ells dos tanquen la formació Bobby Voltaire, Dominic Odair i Edgar Smith per intervenir en l’encreuament de carreteres direcció cap a realitats desconegudes, amb la decisió precisa per equivocar-se i que l’equivocació sigui l’encertada.  Parlant del nou llançament diuen: ‘Des de Boys From Brazil fins al Major Tom, hem estat advertits: compte amb els cadets espacials, perquè podrien acabar governant el món...’ Mosseguem la poma i siguem feliços, cony! 





             

dimarts, 4 de febrer del 2025

CRÉIXER SENSE GANES

TOBACCO CITY – “HORSES”

A LA VISTA

Hem de imaginar-nos que a Amèrica del Nord, no hi ha ni el Trump, ni el Biden ni la Harris ni... bé la llista seria molt llarga per posar-la aquí.

Recuperar i capturar aquella Amèrica idealitzada de la dècada dels 70 per moltes persones, és el que fan a la perfecció la banda de Chicago, Tobacco City. Ho van fer en el seu meravellós àlbum de debut Tobacco City, USA (Scissor Tail - 2021) i ho tornen a fer amb aquest Horses que sortirà la primera setmana de març repetint amb el segell Scissor Tail Records.

(fot Hannah Bailey)

Com Gram Parsons i Emmylou Harris, Chris Coleslaw i Lexi Goddard es posen les botes explicant les misèries dels pobles interiors, fugint dels tòpics. Instantànies sobre l’angoixa i el dolor que acompanyen l’adolescència en uns temps en els que ens podíem permetre somiar sense límits de cap tipus i gaudir de l’enyorança.


Se’ls engloba en el grup del country-còsmic, en referència a les bandes que com ells, mesclen, o mesclaven, el so tradicional amb la psicodèlia i les atmosferes etèries. Per aquest Horses s’han acompanyat de musics com Eliza Weber (Glyders) al baix, el violí de Jim Becker (Califone) i de Jen Powers amb el hammer dulcimer i Matthew Rolin a la guitarra (Powers/Rolin Duo).

Han compartit un primer tall, aquest Autumn que et deixa el cor fet miques. Coleslaw el descriu així: ‘És una reflexió sobre créixer en un petit poble de merda. Totes les incomoditats i menyspreus de ser adolescent, semblen gracioses i tristes anys després. Tot es distorsiona a mida que es cristal·litza a la memòria’. Autumn serveix com a decorat per simbolitzar aquesta dualitat, representant el final d’un cicle i el seu trànsit. Fet miques.






               

dilluns, 3 de febrer del 2025

LA DARRERA MÀ

THE CHILLS – “SPRING BOARD: THE EARLY UNRECORDED SONGS”

A LA VISTA

El 28 de juliol passat, va tocar el dos un dels talents del pop contemporani més soterrat, Martin Phillipps, de The Chills.

És d’admirar, i li estem molt agraïts, la seva capacitat de treball fins el darrer moment. Tot artista que es mereixi dir-se’n, ha de tenir material per omplir dos camps de futbol. Entre tot aquest, Martin Phillipps un temps abans de l’inesperat traspàs als 61 anys, es va posar a remenar capses a la recerca de material anterior a tot. Volia donar-lo a conèixer i estava treballant-hi quan li va sobrevenir la mort.

Amb la col·laboració de membres de la banda, amics i familiars podran veure la llum aquestes 20 pistes inèdites a finals de febrer a través de Fire Records en un doble LP. ‘Semblava una opció fàcil’ explicava Martin quan va haver de polir unes cançons escrites quan era jove. ‘Cadascuna va necessitar diferents nivells de re-escriptura. Una persona de 60 anys, veu les coses diferents i les lletres han hagut d’adaptar-se. Algunes d’elles eren gairebé només records i fragments que van agafar forma durant aquest procés’ explicava.

Els participants com a The Chills per aquest Spring Board: The Early Unrecorded Songs, a part de Martin Phillipps, han estat Oli Wilson, Erica Scally, Callum Hampton i Todd Knudson . Aquest doble disc també ha comptat amb la col·laboració de Julia Deans (Fur Patrol), Shona Laing i Neil Finn (Crowded House, Split Enz), Hollie Fullbrook (Tiny Ruins), Dianne Swann (Everything That Flies), les germanes Clementine i Valentine Nixon (Purple Pilgrims), Greg Haver, Troy Kingi i Tami Neilson. S’han compartit un parell de temes, If This World Was Made For Me i aquest Dolphins que va ser el primer single










            

diumenge, 2 de febrer del 2025

SEMPRE ENS QUEDARÀ PARÍS

ULTRA LIGHTS – “IT’S YOUR FUNERAL b/w PEOPLE ON THE PLANET

ALTRES REGISTRES

Quan se’t posa al davant una banda com aquesta, respires tranquil. Formen part de l’exèrcit d'apòstols del proto punk.

No son Tom Verlaine i Richard Lloyd, ni tampoc som a Nova York i menys a mitjans dels setanta, però s’apropen perillosament. Son Ultra Lights, una banda amb seu a Atlanta que lidera John Robinson (Turf War, Illegal Drugs).

(fot Chad Edwards)

Era l’estiu de 2023 quan, després de donar-hi voltes va decidir posar en marxa alguna cosa amb cara i ulls. Li va proposar a la seva dona Leela Hoehn, que s’unís a ell amb amb una segona guitarra. Després va fitxar a Alex Wharton, un company de feina, per al baix i a Gus Fernandez, que es coneixien de Pony League, Cute Boots i de recórrer les barres dels garitos de la ciutat, per a la bateria. I ja ho van tenir.



En un dels seus directes, va ser aquesta vinculació amb Television, Modern Lovers i el punk angles de la mateixa època encarnat en bandes com Buzzcocks, que va cridar l’atenció de Henry Owings de Chunklet Industries, el segell que els hi ha editat els dos singles anteriors a aquest It’s Your Funeral b/w People On The Planet. Els texts no son altres que els clàssics: escapar de la merda que ens envolta, la ingestió etílica i la ressaca posterior prometent-te que no ho tornaràs a fer. 





               

dissabte, 1 de febrer del 2025

HAN PASSAT PER VEURE EL PISET

TRASPASSOS / GENER 2025

PER NO FER CAS DELS GRANS: 00

DELS EFECTES SECUNDÀRIS DE LA FAMOSA VACUNA / CÀNCER / ALTRES: 19

NO SABEN / NO CONTESTEN: 07

Encetem la primera llista de 2025 amb dos traspassos de l’any passat que van arribar tard. Som així. Amb la resta de seleccionats, son tots aquests:

El primer, Don Nix. Compositor, productor i arranjador musical entre milions d’activitats. Va morir mentre dormia la mateixa nit de Cap d’Any a casa seva a Germantown amb 83 anys. Estava delicat de salut i entre altres coses, havia perdut la vista.

Nix amb George Harrison a qui va ajudar amb el Concert for Bangladesh

El mateix darrer dia de l’any traspassava Tom Johnson, format amb Morton Feldman i amb John Cage d'inspiració. Durant la dècada dels 70 es va integrar en l’ascens del minimalisme. El 1982 amb Rational Melodies, va experimentar en nous mètodes per expandir el moviment. Va traspassar als 85 anys a casa seva de París sense que s’hagi especificat la causa exacte.

Tom Johnson

Ja entrats al 2025, el primer dia Wayne Osmond, membre original de The Osmonds. Informen que el traspàs es va produir en pau i voltat de família, després d’uns dies de patir un vessament cerebral. Tenia 73 anys.

Wayne Osmond

El dia 3 ho feia el cantant de soul Brenton Wood als 83 anys. El seu manager ha confirmat que va morir per causes naturals a casa seva de Moreno Valley, a Califòrnia.

Brenton Wood

L’endemà traspassava el músic nord-americà Dylan Thomas More. Va co-fundar Chemlab, una banda de Washington D.C. influenciats per personal com els de Throbbing Gristle. Es diu que ha sigut per causes naturals.

Dylan Thomas More

El mateix dia 4, l’artista d’avantguarda Richard Foreman. Van fundar l’Ontological–Hysteric Theatre el 1968. Va muntar la seva primera obra a la mítica Film–Maker’s Cinematheque de Wooster Street. Va col·laborar amb George Maciunas de Fluxus i amb Jonas Mekas. Va traspassar d’una pneumònia a Nova York amb 87 anys.

Richard Foreman

També el 4 el pintor i músic Ed Askew. Va enregistrar un primer àlbum homònim el 1968 editat per ESP-Disk’. El disc, també com a Ask The Unicorn, ha estat re-editat diverses vegades. La portada reprodueix una fotografia de les protestes d’Stamford després de l’assassinat de Martin Luther King Jr. Ha anat tocant i mantenint activitat artística al llarg dels anys amb una important producció incloent col·laboracions amb Mike Heron. El 2013 Sharon Van Etten li va demanar de col·laborar en el seu àlbum For The World i el 2014 va llançar via Okraina Records l’excel·lent 10” Rose. Ha traspassat als 84 anys sense que s’hagi donat a conèixer cap dada més. 

L’endemà traspassava “Beej” Chaney, membre de la banda punk/new-wave, The Suburbs. També va estar al capdavant de l’estudi Shangri-La de Los Angeles fins que se’l va vendre el 2011. Va morir mentre nadava en el Pacífic, a Hermosa Beach, on vivia. Curiosament, l’any anterior ja va patir un accident similar que l’havia deixat tres dies en coma. Tenia 67 anys.

“Beej” Chaney

El dia 7 ho feia Peter Yarrow, qui va ser membre dels populars Peter, Paul & Mary. Van ajudar una mica a Bob Dylan quan el 1963 van llançar un single amb Blowin’ In The Wind que va pujar com l’escuma en les llistes d’èxits. L’agost d’aquell any el trio va pujar amb Luther King Jr. a l’escenari muntat per a la March On Washington on van interpretar la cançó convertint-la en l’himne que continua sent. Va traspassar als 86 anys d’un càncer al seu apartament de Nova York.

Peter Yarrow

El cantant de soul Sam Moore membre del duo Sam & Dave, va morir el dia 10 als 89 anys a Florida, per complicacions durant la recuperació d’una cirurgia sense que s’hagi especificat el tipus de cirurgia. Ens deixa cançons com Soul Man o Hold On, I’m Comin que seguiran amb nosaltres.

Sam Moore

El mateix dia 10, traspassava Colin Carter de la banda progressiva Flash. Es van formar el 1971 amb Peter Banks (Yes) i van llançar tres àlbums prou interessants. Va morir als 76 anys d’una hepatitis.

Colin Carter

Dos dies després, ho feia Jackie Farry. Va treballar en tasques promocionals per Atlantic i Epic Records. Va fer de manager de gira per a bandes com The Lemonheads, Jon Spencer Blues Explosion o Elliott Smith i va treballar amb Nirvana arribant a fer de mainadera de Frances Bean Cobain. Va traspassar als 58 anys de càncer.

Jackie Farry

El 13 el fotògraf Oliviero Toscani, conegut per les seves fotografies per a United Colours of Benetton especialment durant la dècada dels 80 sobre temes socials: el VIH/SIDA, el racisme o la màfia. Va traspassar amb 82 anys a casa seva de la Toscana d’una amiloïdosis.

Oliviero Toscani

L’endemà el music ghanès Teddy Osei, conegut per ser el líder de la banda Osibisa fundada el 1969 a Londres. Va morir als 88 anys a la capital anglesa sense que hagi transcendit la causa concreta.

Teddy Osei

El dimecres 15 el director de cinema i una mica músic, David Lynch a casa seva a Los Angeles. L’agost passat va fer saber que tenia un emfisema en estat avançat. Li van faltar cinc dies per fer els 79 anys.

David Lynch

El 16, Toby Myers, membre de la banda Roadmaster i de John Cougar Mellencamp des de 1982, on figura a l’album Uh-Huh de 1983, fins 1999. Va traspassar amb 75 anys de càncer.

Toby Myers

Aprofitem la noticia del traspàs el mateix dia 16 de Rob Sheeley per fer un homenatge a tota les persones que com ell dediquen la vida a remenar capses plenes de pols... i de vinils. Va ser el 2014, després d’estar al capdavant del negoci audio-visual al llarg de tres dècades, que va obrir una botiga de discos, Mill City Sound, a la ciutat de Hopkins, a Minnesota. Es va fer conegut pels seus viatges a la recerca de col·leccions de discos. Va traspassar amb 69 anys de càncer havent complert el seu somni.

Rob Sheeley

Saltem al dia 20, que ho feia el director de cinema francès Bertrand Blier. Especialment recordat per pel·lícules com Les Valseuses (1974) un film reverenciat i  brillant amb el fantàstic trio format per Gérard Depardieu, Patrick Dewaere i Miou-Miou, per després continuar amb Préparez vos Mouchoirs (1978) amb la que va guanyar l’Oscar i Beau-père (1981) totes atacant la mentalitat burgés-estreta. Va traspassar a casa seva de París amb 85 anys.

Bertrand Blier

Seguim en el 20, quan també traspassava John Sykes, guitarra britànic que ha tocat en diferents formacions entre les que trobem Thin Lyzzy a partir de 1982 i després, el 1984, amb Whitesnake. Ho va fer als 65 anys de càncer.

John Sykes

L’endemà, l’arquitecte anglès Dennis Crompton, conegut per ser un dels fundadors del col·lectiu experimental i teòric Archigram, conegut durant la dècada dels 60. Va morir amb 89 anys sense que s’hagi especificat la causa.

Dennis Crompton

El mateix dimarts el darrer membre viu de The Band, Garth Hudson. El 1961, amb 24 anys, es va unir a The Hawks, de Ronnie Hawkins. El 1965 i a traves de l’assistent d’Albert Grossman, amb a resta del grup van conèixer a Dylan. A partir d’aquí sorgeix The Band i la resta ja forma part del millor de la història de la música. Hudson va traspassar als 87 anys, tranquil·lament mentre dormia, en un lloc proper a Woodstock.  

Garth Hudson amb el seu òrgan Lowrey

Passem al dimecres 22 per afegir al music i compositor Gabriel Yacoub, fundador de la banda de folk-rock francesa Malicorne. Va començar el 1971 al grup d’Alan Stivell per dos anys després, el 1973, crear la banda per la que seria conegut. Va traspassar de la llarga malaltia en un hospital de Bourges amb 72 anys.

Gabriel Yacoub

També el 22 ho feia Johan Slager, guitarrista original de la banda progressiva holandesa Kayak. Tenia 78 anys i la causa no s’ha donat a conèixer.

Johan Slager

Seguim el 22 amb el reconegut músic i productor Barry Goldberg. Va tocar amb Bob Dylan en la seva nova etapa elèctrica i el 1967 va fundar The Electric Flag al costat de Mike Bloomfield. Va morir per complicacions derivades d’un limfoma no Hodgkin amb 83 anys.

Barry Goldberg

El 22 no va ser un bon dia. També traspassava Elliot Ingber que va tocar la guitarra amb The Mothers Of Invention un temps abans de formar Fraternity Of Man. A mitjans dels setanta va tocar durant un temps amb Captain Beefheart. Va fer-ho als 83 anys sense que s’hagi especificat més.

Elliot Ingber

Tancarem la llista amb el traspàs de Marianne Faithfull que ho ha fet en pau a Londres als 78 anys. El mite va començar quan va assistir a una festa amb The Rolling Stones i els seus dos primers àlbums de 1965 van ser el principi d’una carrera artística de vertigen.

Marianne Faithfull




         

divendres, 31 de gener del 2025

N'HI HA QUE EN SABEN

SHARP PINS – “RADIO DDR”

NOU REGISTRE

Aquesta és una obra artesanal de power-pop lo-fi. Kai Slater es pot passejar en barca igual per mars agitats, que per mars en calma.

Amb Lifeguard deixa anar el seu costat fosc. Amb Sharp Pins ensenya que també pot il·luminar-nos la vida amb un grapat de pistes de colors variats a base de tonades enganxoses. Les cançons que apareixen en aquest Radio DDR van sortir en un cassette que no va arribar ni a exposar-se a les botigues. El va enregistrar la primavera passada amb alguns companys. Ara, com s’acostuma a dir, per demanda popular, Perennial Records, filial de K Records, el presenta en format LP amb tres cançons addicionals.

Els temes son d’una puresa que ens treu brillantor a les orelles. Riffs de guitarra tremendament contagiosos com els d'Every Time I Hear, el tema que obre el disc. Amb Lorelei ens transporta a l’era pop-glam de la que Brett Anderson va tirar fa uns anys i que Slater recupera. Amb les balades com Sycophant o Chasing Stars es posa a la pell de cantautors com Elliott Smith. Amb Race For The Audience es desplaça cap al pop de les bandes de la costa oest. Tot un ventall per demostrar la seva gran capacitat compositiva sense despentinar-se.


Un dels temes addicionals és aquest I Can’t Stop que fa molt poc ha compartit. Explica sobre ell: ‘Va ser escrita i gravada en aproximadament 35 minuts perquè havia d’anar a assajar amb la banda. Només la volia plantejar i la vaig acabar de cap a peus. Crec que està inspirada en la música punk casolana com Laurice o Peter Jeffries o Cleaners From Venus. La guitarra que surt en el vídeo li vaig robar a Jack d’Answering Machines’... i l’habitació que surt en el vídeo, és la seva. Meravellós.