divendres, 19 de febrer del 2021

MERCHANDISING DEL KGB

CULTURA POP

Els nord-americans, son com alguns catalans. Que ho guardem tot, per si algun dia en podem treure algun calé


Dissabte passat va tenir lloc una especie de mercat de Calaf a la bonica localitat de Beberly Hills. Es va convocar una subhasta per part de Julien’s Auctions, especialitzada en objectes de la cultura pop i celebritats varies, de relíquies pertanyents al tros d’història que es coneix com a “Guerra Freda”. 


Un dels plats forts era la venda de la Col·lecció del Museu d’Espionatge de la KGB de Nova York. Pel cap baix, eren gairebé 500 objectes que van superar amb escreix totes les expectatives. El que es va endur la palma, va ser un ‘bolso’ utilitzat per les agents femenines soviètiques, amb una càmara incorporada model FED, conegut com The Fly (el logo del fabricant en un costat de la bossa, te forma d’insecte) que es va vendre per 32.000 dolars, casi tretze vegades el preu de sortida. Un altre va ser una moneda també soviètica, que porta un compartiment amagat i que es va vendre per casi 26.000 dolars, cent vint-i-vuit vegades els 200 dolars del preu de sortida. I així tot. 



Hi havia coses molt curioses, com el típic paraigües amb una punxa mortal, que a més te llegenda. Es diu que amb ell van assassinar a l’escriptor búlgar Georgie Markov, el 1978 a Londres. Es va vendre per 19.200 dolars, nou vegades el preu de sortida. Una placa en fusta tallada, reproducció del Gran Segell Americà, amb un micro ocult. Aquest va ser regalat a l’ambaixador nord-americà a Rússia el 1945 pels ‘boy-scouts’ d’allà, venut per sis vegades el preu inicial, 19.200 dolars. I més bosses, cendrers que son micros (de quan es fumava), desxifradors, una càpsula rectal, un pinta-llavis que és una pistola – que al final esva eliminar de la venda per les lleis vigents a Califòrnia sobre armes de foc – i moltes fotografies i documents històrics, com un diari manuscrit de Che Guevara. El president i director executiu de Julien’s Auctions, Darren Julien, estava que es sortia.

Molts dels objectes van anar arribant als Estats Units a principis de la dècada dels noranta, després de l’esperpèntic final de la Unió Soviètica. Proposo fer el mateix amb tot el relacionat amb la brillant Brigada Político-Social espanyola. Quan igualment desapareguin. D'il·lusió també es viu.


dibuix d’un astronauta que correspon a un llibret de 37 pàgines, sobre com construir una càpsula Mercury, per anar a l’espai

càpsula d’ocultació rectal per a micro-films

màquina de xifrat KGB Fialka (M-125-3M)

llibre espia amb una càmera amagada Neozit

fotos EFE/ Etienne Laurent



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada