diumenge, 9 d’agost del 2020

L’ANY DEL MICO – PATTI SMITH

Club Editor – traduït de l’anglès per Martí Sales

1a edició en català: març 2020 

LLIBRES

Amb el seu estil, Patti Smith fa que cada llibre que edita sigui més entretingut que l’anterior. El darrer, L’Any del Mico (Year Of The Monkey), quasi com un quadern de viatge, el va escriure el 2016, l’any en que feia 70 anys i amb ells li van sortir alguns dimonis

 Una vegada vaig tenir set anys, aviat en tindré setanta’ reflexiona com qui li diu bona nit a la lluna. Està marcat per la comprensió dels sentiments de pèrdua i que totes les coses menys una son finites, o com a mínim, efímeres. La malaltia de la seva amiga Sandy Pearlman o l’allunyament amb persones importants al llarg dels anys passats, com el de Lenny Kaye o Sam Shepard, formen part del fil conductor.

en el seu cafè del SoHo, Nova York 
(Andre D. Wagner/The New York Times)



En els nous temps, ens pot semblar que millorem, quan en realitat, ens envolten col·lapses ecològics i morals. Ens vol encoratjar en aquests moments incerts, per dir-ho suaument, a no baixar la guardia: 

Quan viatjo, desconnecto de les noticies, rellegeixo els poemes de l’Allen (Ginsberg), un jukebox integral d’hidrogen que conté tots els matisos de la seva veu. No s’hauria desentès de l’atmosfera política actual, s’hi hauria llançat de cap, hauria fet servir la seva veu al màxim, hauria animat tothom a estar atent, a mobilitzar-se, a votar i a deixar-se endur per una furgo de la poli si fes falta, en desobediència pacifica. (1)

Dream Inn. Santa Cruz 
Patti Smith/Year Of The Monkey

També ens fa reflexionar sobre la forma en que vivim, entenent que la vida és una permanent paradoxa, i que s’ha d’aceptar en totes les seves formes, per desconcertants que siguin. Ens vol infondra esperança: 

No podia dormir i vaig anar a peu fins a Hell’s Kitchen. Alguns bars ja eren oberts o potser no tancaven mai, i ningú netejava ni preparava les taules per a un nou dia. Potser per negar que fos un nou dia o simplement per impedir que arribés. Encara és ahir, deia la brutícia, encara hi ha alguna esperança a l’infern. (2)

My trusty suitcase 
Patti Smith/Year Of The Monkey

La comprensió del què som, arribi quan arribi si és que arriba, és el més gran que ens pot passar. Swami Nityananda posa un d’aquells exemples que tan m’agraden i que aquí pot anar bé: “Si tots estem en un forat i tots volem sortir, un ha de sortir primer i donar una mà per a poder treure als demés”. Amb aquest llibre, Patti Smith, una de les més importants representants de la que és potser la darrera generació de ins-pirats, comparteix generosament una vegada més les seves experiències. I sisplau, si el comprem, no ho fem per Amazon’s. No començaríem bé.

(portada original en anglès)

textes en cursiva (1) i (2) i fotografies, extretes de Year Of The Monkey



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada