dissabte, 2 de gener del 2021

NO HAN ARRIBAT AL RAÏM...

TRASPASSOS

Aquestes son algunes de les persones traspassades, pertanyents al darrer mes de l’any de la pesta, i que destaquem:

CÀNCER / ALTRES: 8

CÒVID: 1

NO SABEN / NO CONTESTEN: 10

Comencem per l’actriu alemanya Jutta Lampe. Va traspassar el dia 3 amb 82 anys a conseqüència d’un trastorn mental. Sempre la recordarem per la seva interpretació d’una de les dues germanes, en el film de Margarethe von Trotta, Die Bleierne Zeit del 1981.

El mateix dia, l’escocés Ron Mathewson, contrabaixista de jazz. Va actuar amb Ronnie Scott, Stan Getz, Joe Henderson, Bill Evans i una llarga llista de influents musics. Tenia 76 anys. La causa no ha transcendit.

L’endemà, Pamela Tiffin Wonso, traspassava a Nova York amb 78 anys. Inoblidable en el paper de la filla de James Cagney en la comèdia de Billy Wilder, One, Two, Three del 1961. Wilder va dir d’ella que era la millor troballa des d’Audrey Hepburn. La causa concreta  del decés, no s’ha especificat.

Jutta Lampe (la del cigarret)

Ron Mathewson

Pamela Tiffin

També el dia 4, Marie Rút Křížková, poeta i escriptora txeca, portaveu de la mítica Charter 77 (Carta 77) el document, a partir de la iniciativa ciutadana a l’antiga República de Txecoslovàquia, reclamant una democràcia real. El detonant va ser, en part, la detenció dels membres de la banda psicodèlica Plastic People Of The Universe. Tenia 84 anys. La causa no ha transcendit.

El 7, LD Beghtol, participant actiu en l’enregistrament del famós disc de The Magnetic Fields, 69 Love Songs amb Stephen Merritt, amb qui tenia d’altres projectes i lligams musicals. La portada del disc és d’ell, així com el text sobre el disc de la col·lecció de llibres 33 1/3. Tenia 55 anys. La causa no ha transcendit tampoc. Molta discreció de sobte.


LD Beghtol

El gran Howard Wales. Sobretot, conegut per la seva col·laboració amb Grateful Dead i amb Jerry Garcia en especial a principis dels setanta – el seu disc Hooteroll (1971) és una delícia. Va treballar també amb gent com Ronnie Hawkins i James Brown. Al novembre ja va patir un vessament cerebral. Tenia 77 anys.

El dia 8, el poeta i compositor avantguardista Harold Montgomory Budd. El seu treball a principis de la dècada dels seixanta, submergit en camps experimentals, va estar influït per músics com John Cage i Morton Feldman, al mateix temps que es va fer amic del pintor expressionista Mark Rothko. Ja a finals de la dècada, va destacar en l’escena de Califòrnia abans no entrés en contacte amb gent com Brian Eno i Robin Guthrie, experimentant un segon canvi. Amb 84 anys ha traspassat per complicacions derivades del Còvid-19.

L’escriptor John le Carré, especialista en novel·les ambientades en ‘la guerra freda’ de la que els clàssics del gènere The Spy Who Came In From The Cold editada l’any 1963, The Looking Glass War del 1965 i Tinker Tailor Soldier Spy del 1974, en son clars exemples. El Nadal del 2018 li van diagnosticar un càncer. Ha mort aquest dia 12 de desembre als 89 anys.

El dia 14 feien saber el traspàs de Pauline Anna Strom als 74 anys. Pionera en l’electrònica i l’art experimental, la dècada dels vuitanta va ser quan el seu treball va adquirir la màxima potencia. Per aquest 2021 estava preparant, després de gairebé trenta anys, nou material, Angel Tears In Sunlight. A principis de l’any passat va patir una caiguda fracturant-se el maluc. Semblava que la recuperació anava bé.

Harold Montgomory Budd

Pauline Anna Strom

Una d’especialment inesperada, la de David Fitzgerald, guitarrista de The Telescopes, participant en el seu disc de debut, Taste el 1989 i el que el va seguir. Va ser membre també dels psicodèlics Junkyard Liberties. Ha traspassat de càncer amb només 54 anys. La noticia ha estat transmesa per Wrong Way Records.

El també nascut a Londres Peter Curtis Lamont, director artístic en divuit pel·lícules de la saga James Bond, des de Goldfinger fins a Casino Royale. Traspassat el dia 18 amb 91 anys per causa no revelada.

Del duo Chad & Jeremy, el primer, Chad Stuart de nom real David Stuart Chadwick. Van elaborar alguns àlbums destacables de pop-psicodèlic al llarg de la dècada dels seixanta des de la capital britànica, tot i que van gaudir de més popularitat als Estats Units. Va morir el dia 20 a conseqüència d’una pneumònia amb 79 anys acabats de fer.

El guitarrista i compositor Amadeu Casas, involucrat en gairebé tots els projectes musicals catalans en especial de blues i jazz, Blues Messengers, Slide Company o Tandoori LeNoir, per citar-ne tres d’ells. Va traspassar el 26 amb 66 anys. La causa no s’ha pogut dir.

Dels Mountain, Leslie “West”, veu i guitarra inoblidables. Va ser-ne fundador i serà sempre recordat per l’energia que movia. Va haver un abans, amb els Vagrants, i un després, en solitari. Van tocar a Woodstock el dissabte. Moria el dia 22 amb 75 anys d’una aturada cardíaca.

L’artista i activista de Los Angeles John Outterbridge. La seva especialitat era explorar i expressar els problemes que ens envolten amb materials reciclats. Les seves escultures, formen part de la història de la lluita pels drets civils. Va traspassar el dia 23 a la mateixa ciutat on va treballar a l’edat de 87 anys de causes naturals.

David Fitzgerald

John Outterbridge

Probablement hagi traspassat de la mà de John le Carré, mort encara no feia quinze dies, el famós agent doble britànic – tot i que va néixer a Rotterdam – George Blake, que va treballar per la antiga URSS durant el període de ‘la guerra freda’. Va ser descobert i condemnat el 1961, protagonitzant una espectacular fugida fins a Moscou. Va morir en aquesta ciutat als 98 anys el dia 26. No hi ha més detalls.

Pioner en art cinètic, el filipí David Medalla traspassava als 78 anys a Manila aquest passat dilluns 28 de desembre. Després de traslladar-se a Londres, va formar part molt activa en la fundació de la influent galeria Signals la dècada dels seixanta. Marcel Duchamp va crear Medallic Sculpture el 1968 com un tribut a les seves màquines de fer bombolles. Causa no revelada.

George Blake

David Medalla 

Pietro Costante Cardin o més conegut com a Pierre Cardin. El dissenyador de moda francès d’origen italià, es va fer molt famós la dècada dels cinquanta amb un estil trencador i avantguardista que van continuar la dècada següent. Va morir el 29 als 98 anys en un hospital de Neuilly-sur-Seine, als afores de París. Causa no informada.

Tanquem amb Eugene Joseph Wright, baixista del Dave Brubeck Quartet, mort el dia 30. Al llarg de la seva carrera va tocar amb gent com Billie Holiday o Charlie Parker, i ja més cap aquí, amb Cal Tjader, per situar-nos. Tenia 97 anys i la causa del traspàs... was not revealed.

Pierre Cardin girls

Eugene Joseph Wright

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada