dissabte, 30 de gener del 2021

TENGGER, KOSMICHE COREÀ-JAPONÉS

RE-EDICIONS i ALTRES

Hi ha histories verdaderament fascinants, que diria l’Spock. Una d’elles és com aquesta, la de la família Itta i Margido Tengger

Itta és coreana, del sud òbviament, i Margido és japonès. Per aquelles coses de la vida, tenen a Raai, de vuit anys, i el 2013 els tres decideixen dir-se Tengger, una banda tant experimental com singular, que pren el nom del mongol i significa ’extensió il·limitada de cel’.

Per culpa de la política dels seus respectius estats, Corea del Sud i Japó, han hagut d’estar separats no se quants mesos sense poder-se veure més que per la pantalleta de la que depenem absolutament ja totes. Pobres il·luses. Ep! Jo la primera. Els seus països es tiren dels cabells per culpa d’unes illetes que si son del Japó, que no, que son de Corea, anomenades Dokdo o Takeshima, depèn del bàndol i han aprofitat això dels tancaments per revifaro. Aquests estan així també des de fa no se quants anys. 

Tengger porten en actiu des de principis del 2000 i un dels somnis de Margido està a punt de fer-se realitat. Al no haver-se pogut moure d’una illa que es diu Shikoku, al sud del Japò, ‘confitat’, una illa amb més de 88 temples, mentre els anava recorrent es va dedicar ha restaurar una casa que ha convertit en un espai per artistes. Em consta que ha quedat de conya. I el lloc, el paradís.

Entre mig de tot el xou, han aparegut una parella de nord-americans, Andrew Wilbur i Laura Francescangeli, que un dia van aterrar a Seul i s’hi van quedar penjats. En les estones lliures es dedicaven a buscar per entre els centenars de cubetes de les botigues de discos del barri d’Euljiro i descobrint coses, unes millors que altres, asseguren rotundament, van acabar muntant una editora, Extra Noir. Doncs és amb ells que ara re-editaran el que va ser el primer EP dels Tengger de l’any 2013, Electric Earth Creation, que només va sortir allà i com tants i tants vinils escampats pel mon, ara van sortint a la llum. Sort dels vols low-cost i Discogs.

Andrew Wilbur i Laura Francescangeli 
(cortesia de Extra Noir)


No s’acaba aquí. Després s’estan plantejant editar un àlbum EP en format cassette, del crio en qüestió, sí d’en Raai, doncs mentre tenien a son pare allà en aquella illa japonesa per culpa de l’home del sac ple de virus dolents, treballant i aixecant parets, la mare i son fill van estar component i enregistrant cançons. Al final, és que qui s’ha avorrit és perquè ha volgut: ‘Estem fent música com una pràctica, així que això es relaciona perfectament amb Shikoku, on som ara. Shugendo significa entrar en la natura i comunicar-se amb ella d’una manera espiritual’. Tengger, es diuen, i la discogràfica Extra Noir.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada