dijous, 1 de juliol del 2021

PERSONES EN TRÀNSIT

TRASPASSOS – JUNY 2021

Seguint en la tònica de total normalitat i poques sorpreses, aquestes son algunes de les persones que han passat a millor vida aquest juny:

CÀNCER / COR / ALTRES: 09

CÒVID: 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 01

Encetem amb el trombonista brasiler Raul de Souza. Va tocar amb Sergio Mendes, Flora Purim, Airto Moreira, Sonny Rollins, Carl Tjader i amb la banda de jazz-fussió amb base a Nova York Caldera. Va traspassar com a conseqüència d’un càncer de gola el diumenge 13 als 86 anys.

Raul de Souza

El mateix dia, l’actor Ned Thomas Beatty, un d’aquells secundaris que tothom coneix. Especialment recordat pels seus papers a les pel·lícules Deliverance (John Boorman, 1972), Nashville (Robert Altman, 1975) o Network (Sidney Lumet, 1976). Va traspassar per causes naturals a casa seva, a Los Angeles, amb 83 anys.

Ned Beatty

Allen Midgette, actor i pintor nord-americà. Es va fer famós per substituir a Andy Warhol en una sèrie de conferencies el 1968, després de l’atemptat que va patir per part de l’activista Valerie Solanas. Abans havia aparegut a The Nude Restaurant (1967) i Lonesome Cowboys (1968). També va tenir alguns petits papers a pel·lícules de Bertolucci. Va traspassar el dia 16 a Woodstock, NY als 82 anys de malaltia cardio-pulmonar.

Allen Midgette

El pintor francès Gérard Fromanger, lligat al moviment artístic dels seixanta i setanta anomenat Figuration Narrative o Nouvelle Figuration. Conegut pels seus ‘souffles’ de finals dels seixanta, o les serigrafies de Mai ’68, també va col·laborar amb Jean-Luc Godard per la mateixa època. Va morir amb 81 anys de càncer a Paris el dia 18.

Gérard Fromanger

El 22 ho feia el gal·lès David R. Edwards, líder de la banda de post-punk Datblygu, als 56 anys. Ho va poder fer a casa seva de Carmarthen després de llargs problemes de salut causats per diabetis i epilèpsia.

La blues-woman Ellen McIlwaine. Va néixer a Nashville però la seva vida va passar pel Japó i especialment el Canadà. La seva carrera musical la va començar al Greenwich Village de Nova York a mitjans dels seixanta, alternant-se amb gent com Sonny Terry o Muddy Waters. Va formar part de la banda de blues-rock Fear Itself, editant un únic i meravellós àlbum el 1968 abans de continuar sola i debutar amb Honky Tonk Angel el 1972 amb Polydor. Va traspassar dimecres 23 amb 75 anys de càncer.

Ellen McIlwaine

El mateix dia, el pioner dels sintetitzadors i compositor Peter Zinovieff. Va crear l’empresa Electronic Music Studios (EMS) que va ser precursora en treure els sintetitzadors al mercat. De fet, amb models com el VCS3 i el Synthi A va cridar l’atenció i posteriorment tenir com a clients a musics com David Bowie, Pink Floyd, Kraftwerk o els Who. Va morir als 88 anys per complicacions derivades d’una caiguda a casa seva a principis de mes i haver estat ingressat 10 dies en un hospital.

Peter Zinovieff

L’actriu soviètica Olga Borisovna Barnet va traspassar el divendres passat dia 25 amb 69 anys, després d’una llarga malaltia. Actriu de talent molt reconegut, per aquestes latituds se la recorda especialment per la seva participació a la pel·lícula del gran Andrei Tarkovsky de 1972, Solaris.

Olga Borisovna Barnet

El compositor de música avantguardista Jon Hassell. Va fer els primers passos quan va conèixer a Terry Riley a Nova York, participant en el primer enregistrament de la famosa peça de Riley, In C. Després van venir La Monte Young, Robert Moog, els estudis a la Índia amb Pandit Pran Nath i un llarg etcètera. El seu primer àlbum, Vernal Equinox, llançat el 1978, es considera el primer treball del que es coneixeria com Fourth World. La primavera de 2020 es va trencar una cama en una caiguda i es va passar 4 mesos en aïllament en un hospital per culpa de ja sabem què. Va traspassar amb 84 anys la matinada del dia 26, possiblement de tristesa.

Jon Hassell

Burton Greene, pianista nord-americà de free-jazz. Es va introduir en la matèria a finals de la dècada dels 50 i a principis de la següent, s’incorpora a la prestigiosa Jazz Composers Guild. Aquells mateixos anys tocaria amb Paul Bley o Sam Rivers. La dècada dels 70 es dedica a revisar composicions medievals i obres de música clàssica com les de Bela Bartok. Als vuitanta s’instal·la a Holanda i treballa amb gent com Paul Stocker. Va traspassar el dia 28 a Amsterdam sense que s’especifiqués la causa.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada