dimecres, 28 de setembre del 2016

EL CABARET VOLTAIRE i LES SEVES CONSEQÜÈNCIES

1916 - 2016 


ART - INSTAL·LACIONS - DISSENY


Aquest any en fa 100 que es va crear a Zuric el famós i influent Cabaret Voltaire, forat d’on va sorgir un dels moviments artístics més importants del segle passat, el dadaisme. Arrel de la guerra europea, molta gent amb dots creatius i intel·lectuals de primera, van haver de tocar el dos, anant a parar a la ciutat de Nova York. Allà, dins del grupet Society Of Independent Artists, hi figurava un francès de nom Marcel Duchamp i va ser en el marc d’una exposició l’any següent, el 1917, que va participar amb la famosa Fountain.




La gestació de l’obra va consistir en escriure R.Mutt 1917 (pseudònim amb el que volia introduir l’obre al mercat) en un lateral de l’urinari després de comprar-lo acompanyat de Joseph Stella i el col·leccionista d’art Walter Arensberg, traslladar-lo al seu estudi de Nova York, girar-lo respecta la seva posició original i posar-hi la signatura.




Considerada com una de les obres que van posar la llavor al posterior moviment del pop-art, l’original es dona per perduda i actualment es pensa que hi ha 17 rèpliques catalogades pel mateix Duchamp i repartides en museus.


Duchamp a Cadaqués l’any 1958


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada