divendres, 10 de setembre del 2021

UN CLÀSSIC PER LLEGIR

HAROLD Y MAUDE

autor: COLIN HIGGINS

traducció de: CATALINA MARTÍNEZ MUÑOZ

edita: CAPITAN SWING LIBROS, S.L. – juny 2021

LLIBRE

Aquest estiu ens ha sorprès amb l’edició d’un llibre, considerat un clàssic de la comèdia psicodèlica més àcida.

Es tracta de Harold y Maude, una novel·la escrita per Colin Higgins – crec que mai ha sigut publicada en espanyol i en anglès va estar tres dècades descatalogada – i que el llibre original, es va publicar al mateix temps que l’estrena de la pel·lícula el 1971. La va escriure com la seva tesi doctoral i la Paramount la va fer servir per crear el guió de la pel·lícula, que per cert, havia de dirigir-la ell mateix, però al final van optar per contractar a Hal Ashby.


La novel·la forma part del llegat contra-cultural de principis dels 70. És una comèdia-negra-romàntica que ha acabat sent, tan el llibre com el film, un dels arguments més venerats, gràcies als seus dos icònics i originals protagonistes. És resultat del moment, d’aquell 1971 en que regnava un cert pessimisme i desengany, després de l’alegria dels lluminosos anys seixantes o també s’hi pot entre-llegir una resposta al buit del nihilisme de l’era Vietnam.

Els protagonistes a la pantalla son Harold Chansen (Bud Cort), de dinou anys, obsessionat amb la mort, i Maude Chardin (Ruth Gordon), de setanta-nou anys, que amb el seu esperit lliure, allibera arbres plantats a les voreres i els torna al bosc. Es coneixen i comença tot.


Ruth Gordon i Hal Ashby durant el rodatge de la pel·lícula

La banda sonora és de Cat Stevens, que es va editar el 1972 originalment al Japó, en vinil i cassette, edició poc reconeguda per que en realitat no hi és tota la banda sonora i sí alguna cançó afegida. Es va reeditar el 2007 en condicions formals. Una bona ocasió per revisar una filosofia de vida amb uns arguments brillants. Un cant a la vida totalment vigent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada