dijous, 1 de febrer del 2024

OVERBOOKING PER SORTIR

TRASPASSOS / GENER 2024

EFECTES SECUNDÀRIS VACUNES / CÀNCER / ALTRES: 12

ENNUAGAMENT: 01

FENTANIL: 01 (o 2)

DEL NOU VIRUS ACABAT D’ARRIBAR: 01

NO SABEN / NO CONTESTEN: 07

A través de la mort, segurament tots podem aprendre alguna cosa. Tant els que se’n van, com els que ens quedem. Aquestes son algunes de les persones que aquest gener han tingut la seva oportunitat i l’han donada.

El primer ha sigut el músic alemany Christoph Karrer, membre dels imprescindibles Amon Düül II des de 1969. Deu anys després va començar com a solista i tocant amb Embryo. Va traspassar el dia 2 als 76 anys del nou virus acabat d’arribar.

Christoph Karrer

Dos dies després marxava el fotògraf nascut a Tòkio, Kishin Shinoyama. Les imatges de les portades per a Double Fantasy i Milk And Honey de John Lennon i Yoko Ono son seves. Va ingressar d’urgències en un hospital proper on més tard va ser declarat mort. Tenia 83 anys i de moment no s’han donat detalls.

Kishin Shinoyama

El mateix dia, el guapet actor i cantant nord-americà David Soul. Si que va treure alguns discos, però el seu paper com el detectiu Kenneth Hutchinson a la popular sèrie dels 70 Starsky and Hutch, el va empaitar per a lo bo i lo dolent durant tota la vida. Va traspassar als 80 anys de càncer de pulmó agreujat per una EPOC.

David Soul

El mateix 4, ens deixava plantats “Morfi Grei” (Miguel Angel Sánchez Tenedor), veu i compositor de la venerada Banda Trapera del Rio formada a mitjans dels 70 a Cornellà de Llobregat. A part de plantats, ens deixa un llegat de cultura punk ben propera. El seu primer disc de 1979 encapçala la llista. Ho va fer amb 64 anys a conseqüència de complicacions d’un trasplantament de fetge.

Morfi Grei

L’endemà dia 5, també traspassava Lawrence Collins. Guitarrista i membre del duo The Collins Kids juntament amb sa germana Lorrie durant la dècada dels 50. Després va continuar una carrera en solitari i van fer un emotiu retorn als 90 que es va allargar esporàdicament fins que Lorrie va traspassar el 2018. Va morir a l’Hospital Henry Mayo Newhall a Santa Clarita, Califòrnia als 79 anys. La noticia la va donar la seva filla Larissa que també va dir que va ser de causes naturals. No tenia masses ganes d’enraonar, naturalment.


El dia 7 a Salzburg, el gran futbolista i posterior entrenador alemany Franz Beckenbauer. Un altre de quan els futbolistes eren gent normal. Tenia 78 anys i la família, també amb poques ganes d’enraonar, va dir que va ser per causes naturals.

Franz Beckenbauer

L’endemà, l’extraordinari music experimental, a més de cineasta, Phillip Earl Niblock. Les seves primeres composicions daten de 1968 encetant una llarga carrera de fascinants treballs. El 1993 es mig instal·la a Ghent i 4 anys després, obra l’ Experimental Intermedia a la mateixa ciutat de Flandes. Va traspassar en un hospital de Nova York a causa d’una insuficiència cardíaca als 90 anys.

Phillip Earl Niblock

El mateix dia 8, el director de cinema, guionista i productor Ventura Pons. La seva primera pel·lícula va ser la mítica Ocaña, retrat intermitent. Va morir als 78 anys a Barcelona, per culpa d’un ennuegament mentre era a casa seva.

Ventura Pons

El dia 11 la icona pop anglesa, Annie Nightingale, que va ser la primera presentadora de la BBC Radio el 1970 i treballadora incansable per la cultura popular. Va traspassar als 83 anys d’una ‘breu malaltia’, sense que hi hagi més detalls.

Annie Nightingale

El mateix dia el guitarrista alemany Siegfried “Sigi” Schwab. Va ser membre de Et Cetera, Embryo i Ramesh Shotham. Va morir a Múnic als 83 anys sense que s’hagi especificat causa concreta.

Siegfried “Sigi” Schwab

L’endemà Sekou Odinga. Activista membre de la Black Liberation Army els anys 60 i 70, organització formada per ex-militants dels Black Panthers. Era pare del també traspassat music de hip-hop Yaki Kadafi. Ho va fer amb 79 anys sense emetre masses més detalls.

Sekou Odinga

Passem al dia 18, quan ho va fer Jose Luis Vasquez, més conegut com a Soft Moon. Músic, compositor i productor discogràfic nascut a Los Angeles. El 2009 va començar a funcionar amb aquest àlies i aviat la prestigiosa Captured Tracks li va tirar el llaç. Va traspassar als 44 anys a resultes d’una “festa privada” amb el DJ techno Silent Servant (John Juan Méndez) i la companya d’aquest, tots dos també morts. Es sospita que la causa hagi estat una sobredosi del potent fentanil.

Soft Moon

El dia 19, l’influent artista multimèdia i mestra de la performance Robert Whitman. Els seus primers treballs al llarg de la dècada dels 60, van il·luminar l’escena artística de Nova York. La noticia del traspàs la va donar la Pace Gallery informant que havia mort a la seva casa de Warwick als 88 anys.

Robert Whitman

El mateix dia, la poeta i artista multi-media nascuda a Sant Feliu de Guixols, Ester Xargay. Es va criar a Bourges, França i als 18 anys va tornar a Catalunya, encetant una prolífica i trencadora carrera també en el món de les performances. Va morir a Palamós als 63 anys després d’una “llarga malaltia”.

Ester Xargay

També el 19, el dibuixant de còmic Martí Riera, va estar a Rock Comix i Los Tebeos del Rollo abans de cofundar la mítica revista El Víbora. Va traspassar amb 68 anys a Barcelona com a conseqüència d’un càncer, segons ha explicat l’editorial La Cúpula.

Martí Riera

I encara hi ha un traspàs més el dia 19, el de la cantant nord-americana nascuda a Queens, la carismàtica Mary Weiss, la veu principal i una de les tres Shangri-Las. Va fer-ho a causa d’una malaltia pulmonar obstructiva crònica a casa seva a Palm Springs, als 75 anys. El 2007 va llançar Dangerous Game el seu primer àlbum en solitari.

Mary Weiss (al mig)

Deixem el fatídic dia i ens plantem en el 20. Dia que traspassava l’influent director de cinema, el canadenc Norman Jewison. Entre la seva extensa filmografia trobem The Russians Are Coming, The Russians Are Coming, una divertida parodia sobre la guerra freda de 1966, In The Heat Of The Night amb Sidney Poitier i Rod Steiger (1967),The Thomas Crown Affair amb Steve McQueen i Faye Dunaway del 1968 o Jesus Christ Superstar del 1973 de la que no cal afegir més. Va traspassar a casa seva a Los Angeles als 97 anys, en pau, però la causa not disclosed.

Norman Jewison

El dia 23, ens deixava la dolça i meravellosa Melanie. Hi hauria molt per dir d’aquesta cantant desconeguda per moltes. Un dels seus primers èxits Lay Down (Candles In The Rain) estar inspirada en la seva actuació/experiència al Woodstock de 1969. Va ser l’única en actuar en el mític Rock Powder Ridge, tot i la prohibició. Va actuar també a Wight el 1970 i va ser presentada a la multitud per Keith Moon.  El 1971 va ser qui va anunciar el solstici al Glastonbury Fayre (després Festival de Glastonbury). El 2007, va ser la convidada de Jarvis Cocker en el Meltdown al Royal Festival Hall de Londres. Va traspassar amb 76 anys sense que s’hagi especificat el lloc ni la causa.

Melanie

També el 23, Shellez Ganz, cantant i guitarra de la banda de garatge The Unclaimed. Amb Sid Griffin van començar la història i van llançar un primer EP el 1980 abans que Griffin no marxés per formar The Long Ryders. Va ser trobat mort a casa seva per un amic que va avisar a la policia. Tenia 65 anys

Shellez Ganz

El dia 28, l’activista japonès Satoshi Kirishima, membre de l’East Asia Anti-Japan Armed Front. La policia ha estat durant gairebé 50 anys amb les ganes d’enxampar-lo. Sense èxit. Ha sigut ell mateix a l’ingressar en un hospital de Kanagawa per un càncer, que es va donar a conèixer, explicant que volia morir pel seu nom real. Ho feia tres dies després de l’ingrés a Kamakura amb 70 anys.

Satoshi Kirishima

El 29, ho feia el fotògraf anglès Brian Griffin, que tot i no començar en el món de la música, hi va acabar i de quina manera. Els primers encàrrecs li van venir d’Stiff Records. Fotografies per The Jam, Elvis Costello and The Atracttions, Siouxsie Sioux, Kate Bush, REM, Iggy Pop, o per a Depeche Mode, una de les quals va acabar a la portada d’A Broken Frame. El 2010 se li va dedicar la retrospectiva, Face To Face, a la seva ciutat natal, a Birmingham. Va traspassar mentre dormia amb 75 anys.

(to be continued)

Brian Griffin




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada