dimecres, 19 de setembre del 2012

DANIEL COHN–BENDIT O LA CONSTANT RECAIGUDA D’UN MITE (O ICONA)

Una es fa eternament la mateixa pregunta. Especialment en algunes persones que van tenir-ho a les seves mans. I la resposta em produeix molta tristesa: és llei de vida. Passa tant poques vegades. I en l’època que ens està tocant viure és impossible qualsevol canvi social. Per què enganyar-me. Així, de tant en tant ens fa una visita, convidat per alguna fundació, per presentar algun llibre, o qui sap, potser per anar de botigues al Passeig de Gràcia.
 
La seva retòrica és tan tòpica: haurien de..., demano que..., si fessin això o allò altre..., en fi, aixequem-nos i aneu-hi. El mediàtic líder dels verds al parlament europeu va tornar a trepitjar la ciutat aquest dilluns passat per donar un parell de conferències (estava d’oferta?) dins del cicle organitzat per la Fundació RBA i la Fundació Catalunya Europa sobre Líders i Testimonis de l’Europa Contemporània. Una al propi auditori de l’editorial i l’altre al Teatre Romea (molt adient).
 
Diu: “...els nacionalistes s’ofereixen com a salvadors de l’individu al món globalitzat proposant visions esclerositzades i monolítiques de les identitats nacionals que son camisa de força.” Molt oportú. “La cultura ha de continuar buscant darrere de les identitats de façana la identitat real o volguda de l’ésser humà.” Quan diu cultura, a qui es refereix? “...la sobirania nacional (referint-se a Europa) ja no existeix, és una il·lusió; la sobirania la té el mercat”. 
 
S’hi a tornat o sempre ha sigut tan espavilat?
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada