dijous, 3 d’abril del 2014

ALGUNS TRAPASSOS RECENTS


VIDES QUOTIDIANES

Amb un parell de dies de retard, aquest és el repàs d'algunes de les persones que han començat a passar al llarg d'aquests darrers 30 dies.
 
El primer, així conegut en fer-ho, va ser el mateix 1 de març que va traspassar el gran cineasta francès Alain Resnais, qui al costat de François Truffaut i de Jean-Luc Godard entre altres, va ser membre actiu de la Nouvelle Vague francesa. Hiroshima Mon Amour o L’Année Dernière À Marienbad queden per guardar la seva memòria. 
 
Alain Resnais
 
El dia 2, Jap Chong – en realitat es deia Chong Chow Pin – membre de The Quests, banda de Singapur, una de les poques que va competir a les llistes asiàtiques amb els Beatles, sobretot amb el seu tema Shanty. Moria als 71 anys a la ciutat jardí.

Jap Chong
 
El dia 5 ho feia el poeta Leopoldo María Panero. De jove es va apropar a l’esquerra radical, fet que el va portar a la seva primera estada a la presó. També en aquells anys va ser atret per les experiències amb drogues – des de l’alcohol fins a l’heroïna – i als anys setanta va ingresar, per primera vegada, en un psiquiàtric. Abans d’acabar el segle va entrar per pròpia voluntat en una institució de Las Palmas de Gran Canaria fins la seva mort. 
 
Leopoldo María Panero
 
James Van Buren Fowler, traspassava el dia 8 a Atlanta. Era un reputat guitarrista, membre dels Drivin’N’Cryin i col·laborador en les gires d’altres grups com amb la de REM  pel seu disc Green. Tenia 54 anys. El músic Jerry Corbitt, el dia 9, membre de The Youngbloods i col·laborador també amb infinitat d’artistes, Seeger, Buffy St.Marie, Janis Ian, etc. Iola Brubeck, de soltera Whitlock, esposa i mànager del seu marit, el famós pianista Dave Brubeck, moria el 12, un any i mig després d’ell.
 
Jerry Corbitt
 

Iola Brubeck amb el seu marit
 
La reconeguda cineasta Vera Chytilová, una de les precursores del nou cinema txec als anys seixanta, que es volien allunyar de les doctrines soviètiques. Les Margarides del 1966, ha sigut reivindicada fa pocs anys com una de les pel·lícules més interessants de l’època. Al Harewood, prestigiós bateria de jazz, va tocar en multitud d’enregistraments als anys cinquanta i seixanta sobretot per a Blue Note, ens deixava el 13. Gary Burger, l’endemà, cantant i guitarra dels mitics Monks, la banda creada el 1964 per cinc soldats nord-americans instal·lats en una base de l’Alemanya Occidental. 
 
Gary Burger
 
L’holandés Cees Veerman, moria el dia 15 a Indonèsia. Va ser membre dels Cats, una de les bandes holandeses més conegudes de finals dels seixanta i primers setanta. Una de les més sentides, la d’Scott Asheton, el bateria dels mítics Stooges, moria també el dissabte 15 amb 64 anys. Va estar amb la banda des de la seva creació l’any 1967 amb el seu germà Ron que va morir el 2009. El dia 17 van trobar morta Wren Scott, la darrera companya de Mick Jagger, en el seu apartament de Nova York. La van trobar penjada del coll amb una bufanda. Tenia 49 anys.
 
Wren Scott
 
Un dia després, Joe Lala, el percusionista membre dels meravellosos The Blues Image i que va tocar també amb Crosby, Stills, Nash and Young, així com amb Manassas. El 25, Bill Merritt, popular cantant i músic canadenc amb 66 anys, fundador del The Winnipeg Folk Festival. El cantant Joe Frazier, el 28, membre de The Chad Mitchell Trio, la popular formació vocal de principis dels seixanta amb fort compromís social a partir del seu repertori folk. L’endemà, el guitarrista Dave Gregg, als 54 anys. Membre de D.O.A. banda de hardcore sorgida al Canadà amb una discografia esencial editada la primera meitat dels vuitanta. Finalment, aquest dilluns traspassava Frankie Knuckles, amb 59 anys. Se’l considerava el pare del house, el conegut estil que des dels clubs Warehouse i Power Plant de Chicago el va escampar influint en la creació d’una cultura de clubs que porta fent furor des de llavors.

I de moment, ce tout.
 
Joe Frazier
a la dreta de la foto, en un homenatge a Tom Paxton
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada