dissabte, 9 de gener del 2021

TIMES & SOUNDS: PER ESTUDIOSES DEL KRAUTROCK (... i DE L’ABANS i DEL DESPRÉS)

TIMES & SOUNDS: GERMANY’S JOURNEY FROM JAZZ AND POP TO KRAUTROCK AND BEYOND

per: JAN REETZE

edita: HALVMALL

(en anglès)

LLIBRE

No fa gaires dies, s’ha publicat un d’aquells llibres que s’autoproclamen ‘el definitiu’ i ho recalquen pel fet que Jan Reetze, l’autor, ho va viure de primera mà

No sé si ho serà o no, de definitiu, el que sí que és, és un curós estudi sobre les arrels del que se’n diria música moderna alemanya, i per moderna entenc la que es feia a l’oest del país en els temps de quan hi havia bons i dolents. Comença per la industria musical de la postguerra, l’arribada del jazz, l’Agit Prop, el rock’n’roll i l’Hamburg Star Club, estudis i productors, Conny Plank, Dieter Dierks, i evidentment Rolf-Ulrich Kaiser, els pioners del Munich Moog: Schoener, Moroder, etc. o les composicions avantguardistes d’Stockhausen. No hi falta un extens i exhaustiu repàs al krautrock, amb tota l’artilleria pesada, Can, Amon Düül, NEU! o Guru Guru, entre moltíssimes d’altres, així com de les escoles de Düsseldorf o Berlín, fins arribar a la Neue Deutsche Welle (NDW).


L’editorial el descriu: ‘El llibre traça la dinàmica cultura d’alemanya des de finals dels quaranta fins a principis dels noranta. Aquells que hi entrin, experimentaran els altibaixos de cinc dècades, engrandint un enteniment més profund que qualsevol altre del fenomen krautrock’. Son 536 pàgines en anglès per comprovar-ho. Hi ha fotografies mai publicades, iconografia i el pròleg l’ha escrit Hans-Joachim Roedelius on hi diu coses com: ‘Pels experts, així com pels novatos en el camp del krautrock, aquest llibre no només obre per primera vegada varis nous punts de vista, sinó que presenta una visió general del panorama de la música rock a alemanya’.


Jan Reetze, va néixer a Hamburg el 1956. Te un munt de títols emmarcats de totes les mides. Ha escrit varis llibres, documentals i articles sobre música i art. Va ser soci gerent d’una editorial musical. El 2008 es va traslladar a Pittsburgh, EEUU, on viu amb la seva dona i escolta tot el krautrock que pot. 

Jan Reetze

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada