dimarts, 1 de febrer del 2022

RETENCIONS EN LA SORTIDA DEL TÚNEL

TRAPASSOS / GENER 2022

Després de festes, l’acumulació de persones per mirar de canviar d’aires, ha sigut la tònica regnant. Alguns casos:

CÀNCER / ALTRES: 17

CÒVID-19 o LA GRIP DE CADA ANY: 02

NO SABEN / NO CONTESTEN:11

L’octubre passat parlàvem del llançament del debut d’ONETWOTHREE integrat per tres veteranes musics suïsses, amb un àlbum homònim. Kill Rock Stars ha informat que la nit de Nadal traspassava Madlaina Peer, una d’elles, de resultes d’una breu però intensa malaltia.

El music barceloní Joan Vinyals, traspassava el dia 4. Va estar al costat de nombroses “patums” del país. Va morir amb 63 anys. La causa, Còvid-19.

El dia de “Reis”, traspassava Peter Bogdanovich, responsable de The Last Picture Show, una de les obres mestres del “New Hollywood”. Segons va informar la seva filla, va morir a casa seva de Los Angeles de causes naturals, als 82 anys.

Peter Bogdanovich

El mateix dia, Calvin Simon, cantant i membre fundador de Parliament i Funkadelic. Les causes es mantenen en secret. Tenia 79 anys

Calvin Simon

L’endemà, Bobby Harrison, integrant de Procol Harum que poc després d’editar el single A Whiter Shade Of Pale, va dir que passava de l’èxit de masses i va marxar de la banda amb Ray Royer per crear Freedom. Tenia 82 anys i les causes no s’han fet extensives.

Bobby Harrison

Dissabte dia 8, traspassava una de les cares del festival de Woodstock, Michael Lang. Ho va fer en un hospital de Manhattan amb 77 anys, a causa d’un limfoma no-Hodgkin.

Michael Lang

Burke Shelley, co-fundador, cantant i baixista de la banda gal·lesa Budgie. Va traspassar el dia 10 al Heath Hospital de Cardiff als 71 anys mentre dormia tranquil·lament, segons ha informat la seva filla Ela Shelley, sense que especifiqués cap causa concreta.

Burke Shelley

El mateix dia, es va anunciar la mort de Garry Bradbury, el músic anglès d’electrònica experimental, instal·lat a Sydney. En actiu de 1979 fins fa dos dies. Tenia 61 anys i les causes no s’ha donat a conèixer.

Garry Bradbury

També el 10, el músic prolífic, Bruce Anderson, des de multitud de bandes  fins  a empleat d'Amoeba Records, i admirat i reconegut per gent com Albini o el terceto Yo La Tengo. Se’l coneix especialment per ser membre de la influent agrupació MX-80. Va traspassar als 72 anys a casa seva a San Francisco. La causa quedarà per la història.

Bruce Anderson

L’endemà ho feia Jordi Sabatés. Ha sigut un dels músics més influents de l’escena musical d’aquí, des dels seus inicis més coneguts a finals de la dècada dels seixanta amb Jarka o OM, fins avui. Va traspassar amb 73 anys per problemes d’arítmia.

El mateix dia 11, Rosa Lee Hawkins, membre de les famoses The Dixie Cups. Va morir a la taula d’operacions d’un hospital de Florida a causa d’una forta hemorràgia interna. Tenia 76 anys.

Rosa Lee Hawkins

El dia 12, ho feia Ronnie Spector. La famosa cantant nord-americana, líder i membre de The Ronettes, nineta de Phil Spector amb qui va estar casada de 1968 fins 1972. Va traspassar de càncer amb 78 anys.

Sony Turner, que va substituir a Tony Williams a finals de 1959, com a cantant principal de The Platters. Va morir el dia 13 amb 82 anys a Los Angeles, d’un càncer de gola.

El mateix 13, el pianista de Flandes Fred Van Hove, pioner del free jazz a Europa. Va participar en Machine Gun, l’àlbum de 1968 del saxofonista avantguardista alemany Peter Brötzmann. Tenia 84 anys i les causes no s’han revelat.

Fred Van Hove

El dia 14, Greg Webster, bateria de la banda funk de Dayton Ohio Players, darrer membre original que encara vivia. Tenia 84 anys i les causes no s’han especificat.

Greg Webster

El dia 14 també, l’arquitecte de la modernitat i de la crosta catalana, Ricard Bofill. Abans de dedicar-s’hi en exclusiva, va formar part del moviment cinematogràfic conegut com l’Escola de Barcelona. Va traspassar amb 82 anys acompanyat del Còvid-19 en un hospital de Barcelona.

El 15, segons va informar Greg Cartwright a la pàgina de la banda, Rachel Nagt, la vocalista i membre co-fundadora de The Detroit Cobras. Tenia 37 anys i les causes se les han quedat per ells.

Quique Tudela, guitarra de Los Gatos Negros. Va traspassar com a conseqüència d’un càncer als 74 anys en un hospital de Barcelona.

El dia 18 marxava el músic, compositor i co-fundador dels Blood Sweat & Tears, Dick Halligan. Ho feia des de Roma als 82 anys de causes naturals.

El mateix dia, l’actriu Yvette Mimieux. The Time Machine (1960) o Jackson County Jail (1976) son algunes de les seves pel·lícules. Va traspassar als 80 anys per causes naturals a casa seva de Los Angeles.

Yvette Mimieux

El 20 Elza Soares, qui el 1999 va ser nombrada cantant del mil·lenni per la BBC Radio, juntament amb Tina Turner. Va ser considerada perillosa durant la dictadura militar brasilera, membres de la policia van tirotejar la casa on vivia amb la seva família a dins. Va marxar a l’exili fins el final del règim d’Humberto de Alencar. Ha mort a casa seva de Rio de Janeiro amb 91 anys per causes naturals.

Elza Soares

Coincideix Tom Smith, membre destacat i fundador del col·lectiu experimental To Live And Shave In L.A. Va traspassar a Hannover als 65 anys. La seva parella, Claudia Franke, ha confirmat que la causa ha estat un càncer de còlon.

Tom Smith

També el popular cantant i actor Meat Loaf. Fins al final, ha estat un dels ferms crítics en temes com el canvi climàtic o el Còvid-19, titllant a més d’un procovidià, de nazi. Va traspassar a Nashville als 74 anys. La causa de la mort, com és lògic aprofitada pels pro-morrió, ha generat polèmica. La família es manté al marge.

El dia 21es va fer publica la noticia del traspàs de l’anglès Peter Dunton, veu i bateria de la banda Neon Pearl, Please o T2. Poca cosa més podem dir a part de que Descansi En Pau.

Peter Dunton

L’home que sembla va introduir en aquest mon el terme ‘música alternativa’, l’empresari i periodista musical nord-americà Terry Tolkin. Va traspassar el dia 21 a l’edat de 62 anys. La noticia la va confirmar un representant de la família. Portava temps patint sepsis que li provocava diferents falles orgàniques.

Don Wilson guitarra de The Ventures, qui va ser un dels fundadors juntament amb Bob Bogle de la famosa banda instrumental. Va traspassar el dissabte 22 en un hospital de Tacoma amb 88 anys, de causes naturals.

El dia 22 deixava el cos el popular monjo budista Thích Nhất Hạnh. Fundador de Plum Village Tradition, el centre instal·lat a França, ha estat una gran influència pels practicants del budisme. El 1966 es va haver d’exiliar de Vietnam després de expressar-se en contra de la guerra. El 1967 va ser nominat pel nobel de la pau, per Martin Luther King Jr. Va traspassar a la seva residència, el Từ Hiếu Temple in Huế amb 95 anys per complicacions d’una embòlia que va patir set anys enrere.

Thích Nhất Hạnh

El llegendari executiu anglès Andy Ross, peça clau en el llançament del britpop de mitjans dels 90. Va treballar en botigues de discos, a l’Hacienda, de periodista musical a Sounds fins que va veure a Blur a Islington Powerhaus. El març de 1990 els fitxava. Va morir aquest dia 25 amb 66 anys. Es parla de càncer, però no ha estat confirmat.

Andy Ross

El dia 28, la monja i cantant australiana Janet Mead. Va saltar a la fama el 1973 per interpretar la versió rock de The Lord’s Prayer el 1973. Va dedicar la seva vida a les persones sense llar i a persones desfavorides com els aborígens. No s’ha pogut concretar l’edat, entre 83 i 84 anys, així com tampoc la causa del traspàs, encara que persones properes parlen de càncer.

El mateix 28, el pintor i cineasta experimental italià Paolo Giolo. Va utilitzar els mitjans de comunicació de masses del segle XX per introduir-nos en la reflexió artística. Pel·lícules i fotografies es troben a diferents museus, incloent el MoMA. Tenia 79 anys i les causes del decés, no s’han especificat. Ens veiem a finals de mes.

Paolo Giolo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada