dimarts, 15 de novembre del 2022

“EVIDENCE” – ARA i ALLÀ

SOUNDWALK COLLECTIVE & PATTI SMITH

CENTRE POMPIDOU - PARÍS

fins el 23 de gener de 2023

EXPOSICIÓ

Més que re-sabut és que Patti Smith, ja des de ben jove, estava al cas dels estats més enllà de la nostra esquifida i insignificant existència.

Als seus 75 anys, com a seguidora dels grans gurus de l’avantguarda literària, els capdavanters del surrealisme i menjades d’olla com Arthur Rimbaud, René Daumal o Antonin Artaud, i al llarg de la seva vida, sempre ha intentat compartir l’afany d’expansió mental i introspecció personals.

És inspirant-se en les vides i els texts d’aquests tres poetes, que Patti Smith amb Stephan Crasneanscki de Soundwalk Collective, han muntat una mena de manifestació creativa al Pompidou que estaria molt bé veure. Es diu “Evidence”, una exposició multi-disciplinar que fa un recorregut per les obres d’aquests tres monstres de la imaginació a través dels seus desplaçaments. 


La composició Perfect Vision fa de punt de partida. Entre 2019 i 2021 els dos artistes han anat treballant i confeccionant aquest tríptic d’àlbums, The Peyote Dance, Mummer Love i Peradam que dona forma al recorregut reflexiu sobre l’infinit i l’universal, sobre la recerca espiritual de la unitat real de totes les coses. 



Gràcies a una mescla d’escenografies construïdes en fustes, minerals... cactus al·lucinògens i, és clar, músiques que escoltem amb els auriculars que ens proporcionen a l’entrar, anem circulant per les muntanyes d’Abissínia que Rimbaud va travessar a Etiòpia, els cims de l’Himàlaia a l’Índia de Daumal o per la mexicana serra de Tarahumara – el peiot te l’has de dur tu – d’Artaud. 


Cent-cinquanta sensors ho fan possible i per si no l’abastem, un gran panel ens ajudarà, acompanyat de poemes, fotos i fantàstics dibuixos que s’afegeixen als de Patti Smith, procedents de la seva col·lecció particular i del MoMA.



Diu Patti Smith: ‘La idea principal no és muntar una peregrinació seguint les seves petjades, sinó fer que els visitants imaginin el seu propi viatge. Rimbaud, Daumal i Artaud, necessitaven anar molt lluny, a terres desconegudes, sovint perilloses, per continuar amb la seva recerca de l’absolut. Buscaven altres formes de superar-se a sí mateixos, i les van trobar en una altra banda. És gràcies a ells que jo també un dia vaig deixar la meva Nova Jersey  natal per Nova York. Tenia set de cultura, arquitectura, música, coses noves, experiències... Aquesta exposició tracta d’això: com el viatge físic i/o interior pot transformar-te’.



El 22 d’octubre, 2 dies després d’obrir portes, Stephan Crasneanscki i Simone Merli de Soundwalk Collective i Patti Smith amb alguns convidats especials, van fer una representació de Perfect Vision a la Grande Salle del Pompidou. Fins el 23 de gener.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada