diumenge, 2 de març del 2014

ALGUNS TRASPASSOS RECENTS

VIDES QUOTIDIANES 

‘Sovint medito sobre la mort i trobo que és el menor de tots els mals’ deia Francis Bacon, això, sempre que se la consideri un mal. Tot són maneres de veure-ho. Aquest mes, algunes persones que han pogut viure l’experiència son les que segueixen: 

Anna Ruby Gordy, va traspassar el 31 de gener a Los Angeles. Tota una llegenda relacionada amb la música negra, germana del fundador de la Motown i esposa de Marvin Gaye del 1963 fins el 1977 any en que es van divorciar. Va crear la discogràfica Anna Records que més tard va ser absorbida per la Motown i consta com coautora en diferents composicions de gent com el mateix marit o Stevie Wonder.

Anna Ruby Gordy 

El 2 de febrer, a quatre dies de fer 66 anys, el jamaicà William “Bunny Rugs” Clarke, qui va ser, casi des del principi, la veu del grup de música reggae Third World, després d’haver tingut una interessant carrera en solitari o amb altres bandes. Richard Alan “Dick” Berk, moria el 8. És conegut per ser el bateria de Billie Holiday, amb qui va enregistrar el mític concert de Monterey el 1958. Seán Desmond Potts, membre de la banda de folk irlandesa Chieftains des del 1969 fins el 1978. Moria el dia 11. El 15 ho feia Christopher Malcolm, actor, director i productor escocès. La fama li va trucar a la porta quan es va posar a la pell de Brad Majors en la representació teatral de The Rochy Horror Show. 
 
Christopher Malcolm 

Raymond Louis “Ray” Kennedy, el 16, cantant, compositor i multi-instrumentista, deixava el cos als 67 anys. Va circular en solitari i com a membre de Group Therapy i més tard els KGB amb Barry Goldberg i Michael Bloomfield. Va participar en la gira de presentació de l’imprescindible Alone Together de Dave Mason. Robert Edward Casale Jr. als 61 anys, traspassava a resultes d’una afecció cardíaca el dia 17. Va ser membre fundador de la banda d’Ohio, Devo, una de les agrupacions més fonamentals de la dècada dels setanta. L’endemà, a la ciutat alemanya de Bonn, ho feia Bernd “Nossi” Noske, cantant i bateria de Birth Control.
 
Bernd “Nossi” Noske a la bateria 

El mateix dia 18 a Bradford, amb 54 anys l’escocès Martin Neish “Protag”, que va militar en bandes tan imprescindibles i emblemàtiques com Instant Automatons, Zounds, Alternative TV o els Blyth Power. Va ser junt amb els seus companys de formació un dels ideòlegs de la cultura del DIY. El cantant de Banco, una de les bandes italianes més influents de la dècada dels setanta, Francesco Di Giacomo, moria el 21 d’un accident de cotxe a Roma a l’invadir el carril contrari i estavellar-se contra una furgoneta. Darwing!, el seu primer enregistrament, forma part de l’evolució humana.  


Martin Neish “Protag” 

Francesco Di Giacomo 

El 24 moria Joan Vergés i Calduch. Els seus poemes han sigut interpretats musicalment per gran nombre de gent del país, des de Toti Soler, que n’inclou sis al meravellós Liebeslied i anteriorment amb Om la peça Vindrà La Llum, fins Em Dius Que El Nostre Amor per Maria del Mar Bonet o Quimi Portet, l’Ovidi Montllor i Maria Cinta amb Petita i Blanca, i així entre molts altres.  

Joan Vergés i Calduch amb en Toti Soler 

El mateix dia 24, Francis “Franny” Beecher, guitarra dels Comets de Bill Haley des del 1954 fins l’any de la separació el 1962. El 26, traspassava d’un atac de cor a Playa del Carmen, Mèxic, el guitarrista nascut a Algesires, Francisco Sánchez Gómez, més conegut com a Paco de Lucia, músic amb una trajectòria personal que va anar més enllà de l’estrictament emocional. Acabo amb qui va ser una de les cares del pop pijo de la Barcelona dels seixanta, l’escriptora Ana María Moix, que traspassada el darrer dia del mes, als 66 anys.
 
Francis “Franny” Beeche a la dreta de la fotografia 

Ana María Moix
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada