diumenge, 11 de juliol del 2021

EL DESIG ÉS TAN FLUID COM LA MAR

UNA MIRADA LGTBIQ AL PATRIMONI MARÍTIM

MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

fins el 14 de novembre de 2021

EXPOSICIÓ

Som un país ben ensopit. El passat Dia de l’Orgull es va inaugurar al Museu Marítim una exposició dedicada al mite sexual a alta mar, dels professionals de la navegació. Qualsevol tipus de navegació. Vam trobar a faltar al duo de Montcada i Reixac, Ladilla Rusa. Que no torni a passar.

L’exposició vol mostrar al visitant, la realitat de la vida afectiva i sexual dels homes especialment, i d’alguna dona, que es passen la vida navegant. Rememorar la vida d’aquestes persones que en molts casos han patit i continuen patint per la seva condició homosexual. Per fer la narració, s’ha seleccionat tota una sèrie de material relacionat. Obres pictòriques com les icòniques del dibuixant finlandès Touko Valio Laaksonen dels anys 70 o el kitsch dels francesos Pierre Commoy i Gilles Blanchard. Referències a obra literària com Querelle de Brest de Jean Genet, portada magistralment per Rainer Werner Fassbinder al cinema el 1982, mostrant la vida portuària abans no arribes la gentrificació.

(fot Carme Fenoll)

Temàtiques curioses més contemporànies com la utilització de imatges homo-eròtiques de mariners en campanyes publicitàries com ha fet el dissenyador Jean-Paul Gaultier. Per curiositats, el marc legal que hi va haver a la illa de la Tortuga al Carib, el XVII i XVIII i que legalitzava l’establiment de lligams ‘matrimonials’ entre homes. Malgrat l’esforç fet per la institució per mostrar la realitat, és evident que fins no fa gaire era perillós donar testimoni personal. Per això, la gent de l’ofici que tingui experiències i vulgui explicar-les, poden fer-ho a través del correu electrònic del museu.

(fot Xavier Bertral)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada