dissabte, 9 de març del 2024

SÍMBOLS i OBJECTES. ART POP DE LA COL•LECCIÓ GUGGENHEIM

IKURRAK ETA OBJEKTUAK. GUGGENHEIM BILDUMAKO POP ARTEA

Bilbao – Euskal Herria / fins el 15.09.2024

MÉS ENLLÀ DE WARHOL

ART – INSTAL·LACIONS – DISSENY

A Bilbao, no tot és el Guggenheim. També hi ha els bars de tapes del casco viejo i per suposat, unes quantes botigues de discos.

El moviment pop-art, va sorgir a Anglaterra a finals de la dècada de 1950. Va passar als EE.UU. després de rebre el suport de crítics com Lawrence Alloway, que diuen, va ser el primer cap allà el 1958 en parlar de Pop-Art. Va ser ell també que el 1963 va muntar una primera exposició al continent americà i va ser al Guggenheim de Nova York amb la benedicció de l’impulsor del museu.

El nom per aquella mostra va ser Six Painters and the Object. En un principi es va considerar dir-li Signs and Objects, títol que s’ha recuperat i s’ha escollit per aquesta selecció d’obres de les Col·leccions Guggenheim que es poden veure fins a mitjans de setembre, a l’edifici disseny de Frank Gehry.

d’esq a dta: Gorka Martínez del BBK, Lauren Hinkson i Joan Young, curators del Solomon R. Guggenheim Museum 
i Juan I. Vidarte del Museu de Bilbao
(fot Erika Ede)


Chryssa - 1969

La mostra es composa de 40 obres considerades clau d’autors representatius del pop-art, i s’ha inclòs també una selecció d’obres contemporànies, com exemple del llegat d’aquell moviment. Entre les primeres podem veure obra de l’artista d’origen grec Chryssa, que quan va arribar a Nova York a mitjans dels 50 es va inspirar en els lluminosos de Times Square, paradigma del modern i la superposició de lo vulgar, així com també obra de Robert Rauschenb, de Richard Hamilton o les grans escultures de Claes Oldenburg, entre molta altra cosa.

Claes Oldenburg i Coosje van Bruggen – Soft Shuttlecock, 1995

Robert Rauschenberg – sense títol, 1963

Bilbao és justament una ciutat molt ben preparada per gaudir de tres d’algunes de les millors coses d’aquesta vida. Per tant, la proposta des d’aquí al crit de Només es viu una vegada! és: visita a l’expo + visita a les tasques del casco viejo + visita a les botigues de discos = uns quants euros ben gastats.


a primer terme, 
escultura de Niki de Saint Phalle – sense títol, 1979





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada