dimarts, 1 d’octubre del 2024

TORNADA AL COLE

TRASPASSOS / SETEMBRE 2024

ELECTROCUTAT EN UN COTXE ELECTRIC: 00

DELS EFECTES SECUNDÀRIS DEL VIRUS AQUELL / CÀNCER / ALTRES:  13

NO SABEN / NO CONTESTEN: 05

Setembre és el mes de la tornada al cole. Per a alguns, ha sigut també el de la sortida del cole. Hauran après la lliçó o hauran de repetir curs?

Comencem amb la mort de Herbie Flowers. Baixista anglès membre de Blue Mink, T.Rex, CCS i Sky així com un molt sol·licitat músic de sessió. Ha tocat amb gent com David Bowie, Elton John, Al Kooper i seva és la famosíssima línia de baix de Walk On The Wild Side de Lou Reed de 1972. Va traspassar als 86 anys sense que s’hagi especificat la causa exacte.

Herbie Flowers

Aquest setembre el recordarem especialment pel traspàs del músic brasiler Sergio Mendes. Va ser un dels més grans impulsors de la bossa nova i referent de la música pop durant més de sis dècades. Va traspassar també el dijous dia 5, a Los Angeles, als 83 anys a conseqüència de complicacions derivades per problemes respiratoris d’una grip mal curada.

Sergio Mendes

Aquell dijous, també es va quedar sense paella el pioner del pop-art britànic Derek Boshier. Va estudiar en el Royal College Of Art de Londres del 59 al 62 al costat de David Hockney o Allen Jones i va aparèixer a la pel·lícula de 1962 de Ken Russell Pop Goes The Easel. Boshier és l’autor del llibret amb les cançons pel segon àlbum de The Clash, Give ‘Em Enough Rope i amb el fotògraf Duffy, de la portada del tercer àlbum de la trilogia berlinesa de David Bowie, Lodger. Tenia 87 anys i la causa una aturada cardíaca.

Derek Boshier

L’endemà ho feia Screamin’ Scott Simon, teclista de la banda Sha Na Na. Es va unir al grup el 1970, un any després de la seva formació i hi va ser fins la darrera actuació, poc abans de l’atac del virus mutant i causant de tants finals forçats. Va traspassar d’un càncer amb 75 anys.

Screamin’ Scott Simon

El 8 moria Zoot Money, cantant i pianista anglès. A principis dels 60 va formar la Big Roll Band que el 1967 es va passar a dir Dantalian’s Chariot convertint-se en habitual dels clubs com UFO o Middle Earth. Està associat a col·laboracions amb musics com Eric Burdon, Peter Green o Kevin Ayers. Tenia 82 anys quan la mort el va atrapar. La causa de que es deixés no ha estat compartida.

Zoot Money

El productor musical i enginyer de gravació del segell Flying Nun Records neozelandès, Doug Hood. Va començar com a membre de The Clean abans de passar a l’altre banda del vidre. Va traspassar a causa d’un càncer el dimarts dia 10 amb 70 anys.

Doug Hood

El mateix dia 10 Phillip Harvey “Daddae”, guitarra, percussió i teclats a més de membre fundador de la banda d’acid-jazz i downtempo, Soul II Soul. Tenia 60 anys justos i la causa del traspàs no s’ha donat a conèixer.

Phillip Harvey “Daddae”

Passem al dia 12 quan ho feia el prestigiós bateria anglès Robin Guy, membre de Rachel Stamp, Sham 69 i All About Eve. Va morir amb 54 anys d’un càncer.

Robin Guy

El mateix dijous, el saxofonista alemany Olaf Kübler. Conegut pel seu virtuosisme amb el saxo tenor, consolidant el free jazz a Alemanya, va tocar en formacions com l’Albert Mangelsdorff Quartet i amb Peter Brötzmann. Va ser també membre fundador de la banda de jazz-rock Passport de Klaus Doldinger. Va ser manager d’Amon Düül II i els hi va produir els seus àlbums de principis de la dècada dels 70. Va traspassar pocs dies després de fer 87 anys sense que s’hagi donat a conèixer la causa concreta.

Olaf Kübler

També el 12, Simon Fox, bateria anglès que va tocar en diferents bandes al llarg de les dècades dels 70 i 80 potser destacant Hackensack i la progressiva Be-Bop Deluxe. Va morir a casa seva als 75 anys sense que s’hagi pogut conèixer més detalls.

Simon Fox

El nord-americà nascut a Suïssa Roli Mosimann. Músic electrònic, bateria i productor, va traspassar a Wroclaw, Polònia, a causa d’un càncer de pulmó el 15 amb 68 anys. Va col·laborar amb la bateria i la producció amb el debut de Swans, Filth, de 1983 i Cop, el següent, de 1984.

Roli Mosimann

El mateix dia, Tito Jackson dels The Jackson 5, un dels fundadors, guitarra i veu de la llegendària banda. Sembla que va patir un infart mentre conduïa des de Nou Mèxic a Oklahoma.

Tito Jackson

Aquell diumenge també, el bateria escocès Kenny Hyslop. En els seus inicis, amb Midge Ure va estar a Salvation, abans de formar part de The Skids i posteriorment, el 1981 de Simple Minds, en el període Sons And Fascination. Va continuar en d’altres bandes de forma més o menys, ara entro ara surto. Va traspassar d’un càncer de pròstata als 73 anys.

Kenny Hyslop

L’endemà, la líder de la Guardia Roja de Mao Zedong, Song Binbin. Es va unir al partit Comunista Xinès el 1966 i va participar activament en la lluita contra les crostes xineses, oligarquies i altres malalties associades al capitalisme. Va traspassar de càncer a Nova York amb 77 anys.

Song Binbin

El dimecres 18 traspassava Nick Gravenites, music i compositor de Chicago conegut pel seu treball amb Electric Flag, la Big Brother & The Holding Company i Mike Bloomfield entre altres. Fins no fa gaire, seguia més o menys en actiu. Va traspassar amb 85 anys a Santa Rosa, CA. Havia estat en un centre assistencial a causa d’una demència i complicacions per diabetis.

Nick Gravenites

El mateix 18, el baixista dels Easybeats, Dick Diamonde, nascut a Holanda però als quatre anys la seva família es van traslladar a Austràlia. De fet, els cinc membres fundadors eren tots immigrants arribats des d’Europa. Va morir als 76 anys sense que s’hagi especificat la causa concreta.

Dick Diamonde

El 23 desapareixia Freddie Salem, guitarrista dels Outlaws. S’hi va unir amb 23 anys quan l’àlbum Bring It Back Alive de 1978 fins Los Hombres Malo de 1982 en ue va començar un projecte en solitari. Va traspassar d’un càncer als 70 anys.

Freddie Salem

El 28, el compositor i guitarrista Ricky Morales. Va formar part de Los Brincos – va ser un dels substituts de Junior (son germà) i Juan Pardo que van marxar – i posteriorment de Barrabás ja als 70 com a bandes més conegudes. Ho ha fet als 79 anys després de la “larga malaltia”.

Ricky Morales

El mateix dia, el cantant i compositor Kris Kristofferson. Impossible resumir una tan espectacular vida i carrera com la seva. Va ser precursor d’un nou so en el country. Va llançar el seu primer disc d’una sèrie d’àlbums imprescindibles el 1970. Va tocar a Wight. Va escriure nombrosos èxits que han estat interpretats per altres cantants (no mencionarem Me And Bobby McGee). Va festejar amb el cinema amb algunes pel·lícules interessants com Cisco Pike (1972), Pat Garret & Billy The Kid (1973) o Alice Doesn’t Live Here Anymore (1974). Va actuar al festival Havana Jam de 1979 al costat de gent com Rita Coolidge (parella en aquell moment) o Stephen Stills. Va traspassar tranquil·lament de “causes naturals” a casa seva de Maui (Hawaii) als 88 anys. Ens deixa un extraordinari llegat i 8 fills.

Kris Kristofferson

El dilluns 30, i amb ell acabem, traspassava el líder revolucionari nicaragüenc Humberto Ortega, germà de Daniel Ortega, membres tots dos del FSLN (Frente Sandinista de Liberación Nacional). Va formar part de l’equip que va dissenyar l’estratègia urbana que va aconseguir enderrocar el juliol de 1979 la dictadura criminal de Somoza instaurada amb el suport dels nord-americans. Va morir a Managua per problemes cardíacs als 77 anys.

Humberto Ortega




           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada