diumenge, 2 de maig del 2021

CIRCULACIÓ FLUÏDA

TRASPASSOS

Aquest mes d’abril no hi ha hagut masses empentes. Fem un repàs als que han passat pel torn d’accés a l’altre pla

CÀNCER / COR / ALTRES: 09

CÒVID: 01

NO SABEN / NO CONTESTEN: 04

El primer va ser especialment lamentat. Representant d’una manera de funcionar amb la que és fàcil simpatitzar, Oriol Llopis, un dels millors crítics musicals que hem tingut, des de les pàgines de revistes històriques com Vibraciones o Disco Exprés, va posar el seu granet de sorra per la cultura pop d’aquest país. Amb 65 anys, va traspassar voluntàriament la matinada del dia 1.

El mateix dia, però una mica més tard, el compositor suís Patrick Juvet ens deixava amb 70 anys al seu apartament de Barcelona, d’una aturada cardíaca. Tot i que era de tarannà pop, la fama li va arribar de la mà de la música de ballaruca a finals dels anys setanta.

Patrick Juvet

El dia 2, ho feia Morris Dewayne Dickerson, baixista fundador de la mítica banda War. Tenia 71 anys i el traspàs es va produir amb tranquil·litat en un hospital de Long Beach, California, després d’una ‘llarga enfermetat’.

Morris Dewayne Dickerson

Ralph Shuckett, teclista membre fundador de les bandes de Los Angeles Clear Light i The Peanut Butter Conspiracy primer i de Utopia de Todd Rundgren després. Va ser un músic de sessió molt sol·licitat, apareixent en els crèdits d’àlbums com Tapestry de Carole King.  Va traspassar el diumenge 4 als 73 anys. Encara que des de feia uns anys se sabia que patia una greu malaltia, no s’han fet publiques les causes concretes.

Dels primers a viure del rock’n’roll a Veneçuela, país que el va veure néixer. Henry Augustus Stephen Pierre, més conegut per Henry Stephen a seques. Va venir fins a Espanya buscant l’èxit. Després de participar al Festival de Montjuïc l’any 1967 i endur-se el segon premi, animat, va pensar que era cosa de tenir paciència. La fama, i el que no és la fama, li va arribar finalment el 1974 venent un milió de còpies del seu single Mi Limón, Mi Limonero. Va morir el dia 5 amb 79 anys a Caracas per conseqüències derivades del Còvid.

Continuem. La fotògraf australiana June Browne, de nom artístic June Brunell, però més coneguda per June Newton, el cognom pillat del seu marit el també fotògraf Helmut Newton, encara que pel seu treball utilitzava el pseudònim d’Alice Springs. No s’acabava de decidir. Va traspassar el dia 9 en un hospital de Montecarlo amb 97 anys. La causa de la mort, was not given.

Alice Springs

El guitarrista i compositor Norman Russell ‘Rusty’ Young . Formava part de Poco, una de les bandes més representatives del què s’han va dir country-rock. Des dels seus inicis el 1968 en va formar part sent una de les seves obres més destacada la arxi-coneguda Rose Of Cimarron. Va traspassar d’un infart el 14 amb 75 anys.

El dia 16 ho feia Mike Mitchell, el guitarrista i membre fundador de The Kingsmen. També és el responsable directe de la bogeria de Louie Louie, la cançó escrita per Richard Berry, però catapultada pels Kingsmen el 1963. Tenia 77 anys i tampoc s’ha fet saber cap causa concreta.

El mateix dia, Felix Silla, l’entranyable Cousin Itt de l’Addams Family. El personatge no era original del còmic de Charles Addams, però va ser incorporat a la sèrie de televisió amb molt d’encert pel productor, apareixent en el primer episodi de 1965. Va traspassar als 84 anys a conseqüència d’un càncer.

Felix Silla

L’escriptor, productor i director de cinema Monte Hellman. Va debutar dirigint la pel·lícula de serie B Beast From Haunted Cave el 1959, produïda per Roger Corman. El reconeixement li va arribar quan va dirigir el western Ride in the Whirlwind el 1966 amb Jack Nicholson i més endavant, el 1971, amb la reverenciada pel·lícula Two-Lane Blacktop, amb James Taylor, Dennis Wilson i Laurie Bird de protagonistes. Va morir el dia 20 amb 91 anys a l’Eisenhower Health Hospital de Palm Desert una setmana després de patir una caiguda a casa, segons ha explicat la seva filla Melissa Hellman.

Monte Hellman

L’actriu i cantant Maria Ilva Biolcati, coneguda popularment com Milva, considerada una de les veus italianes més importants al costat d’Iva Zanicchi o Mina al llarg de les dècades dels seixanta i setanta. Va traspassar el dia 23 als 81 anys a Milà, on vivia amb la seva filla i la seva secretària, després d’una ‘llarga enfermetat’.

El 28 marxava i aquesta vegada definitivament, un dels protagonistes del viatge de l’Apolo 11 el 1969, l’astronauta Michael Collins. Dins del Columbia, el mòdul lunar de comandament, mentre Neil Armtrong i Edwin E. Aldrin feien el primer allunatge, ell anava donant voltes al voltant de la lluna esperant la seva tornada. Va traspassar en un centre de cures pal·liatives de Nàpols després de patir un càncer. Tenia 90 anys i moltes coses per explicar.

Michael Collins

La musa australiana de la ciutat de Melbourne Anita Lane. De ben petita ja estava amb els bons, tenint per company de classe a Rowland S. Howard. Després va formar part de The Birthday Party i dels Bad Seeds de Nick Cave amb qui de tant en tant va continuar treballant i alguna cosa més, fins els noranta. Va llençar dos àlbums en solitari, Dirty Pearl (Mute - 1993) i Sex O’Clock (Mute - 2001). El 28 es va donar la noticia sense especificar-ne la causa. Tenia 61 anys.

Anita Lane

Fem un final de sèrie B. L’actriu argentina Libertad Maria de los Angeles Vichich, més coneguda per Libertad Leblanc. Va ser el que s’anomenava un símbol sexual, quan el seu significat encara no transgredia la bona moral. La pel·lícula per la que és especialment recordada, data del 1968 i portava el ja explícit títol de La Endemoniada, una producció mexicana amb escenes de vampirisme pujades de to. ‘Em prohibien, em perseguien sense raó, com si fos una degenerada. Semblava que la forma del meu cos fos l’única expressió sexual d’aquest país. Més que la meva imatge eròtica, coarten la meva imatge de dona que s’obra camí sola a la vida. No és el meu escot el que produeix incomoditat, sí la meva expressió de dòna que pensa’ es defensava contra tothom. Va morir aquest passat 29 amb 83 anys a casa seva després d’un ingrés hospitalari a causa d’una pulmonia avançada i irreversible. Ens veiem.

Libertad Leblanc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada