diumenge, 30 d’octubre del 2022

UNA PORTA A L'ETERNITAT

PORTAL OF LIGHT

GIZA – EL CAIRE

fins el 30 de novembre

ART – INSTAL·LACIONS – DISSENY

Les piràmides continuen sent una font de tot allò que vulguis imaginar-te. Al final, son més a prop del que ens pensem.

El setembre de 1978, a partir d’una idea de Richard Loren, mànager dels Grateful Dead, la banda californiana va oferir dues nits de música per a uns quants privilegiats, entre hippies rics, acompanyants despistats dels hippies rics i especialment una bona colla de beduïns i els seus camells.

Va arribar un moment en el que el cap de l’Esfinx estava alineat amb la part superior de la Gran Piràmide, tot il·luminat. De sobte, em trobava en aquell lloc fora del temps. Els sons de l’escenari, podrien pertànyer a qualsevol altre moment. Era com si em trobes a l’eternitat’ explicava Bob Weir. És el mateix lloc on, fins a finals de novembre, s’erigeix l’obra d'Emilio Ferro, escultor i artista visual italià.


Nascut a Alba, al Piemonte, és especialista en instal·lacions escultòriques de llum i so. Després de QUANTUM, que es va exhibir aquesta primavera passada en el Palazzo Martini di Cigala a Torí, animat per l’èxit, es va proposar fer alguna cosa més espectacular en quant a format. Inaugurat ahir dissabte, es tracta d’una instal·lació “trascendent” site-specific temporal, nomenada Portal Of Light i que forma part de la col·lectiva Forever is Now II d’Art D’Égypte.

Està ubicada en l’espai arqueològic de Giza i s’ha inspirat en el text funerari egipci del Llibre dels Morts i en textos litúrgics de les primeres dinasties egípcies inclosos en el Llibre d’Amduat. S’explica seguint l’orientació dels punts cardinals i el canvi de la llum del sol. 

Dos paral·lelepípedes metàl·lics segueixen la inclinació de les tres piràmides de Giza: el primer, emana un suau so que correspon al vent que bufa en el propi altiplà de Giza, sosté el cos de il·luminació i genera un feix de llum que travessa el segon portal, estenent el seu radi a centenars de metres.

(totes les fotos de Portal of Light son de Roberto Conte)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada