dissabte, 1 d’octubre del 2022

TORNAR DE VACANCES, PER TORNAR A MARXAR

TRASPASSOS / SETEMBRE 2022

CÀNCER / ALTRES: 07

EL VIRUS MALIGNE o PRODUCTES “BILLY GATES”: 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 08

Amb la notícia del traspàs de l'Angel Casas aquesta matinada, encetem el resum de setembre. El retorn de les suposades vacances, no ha sigut interessant per a tothom. Aquests son alguns exemples:

El primer dia del mes, la dibuixant nord-americana de còmics underground Diane Noomin. Un dels seus personatges més populars és DiDi Glitz, la mare soltera que parlava sense embuts i que li encantava provocar i beure. Va traspassar a causa d’un càncer d’úter. Tenia 75 anys.

Diane Noomin

El dia 4 ho feia el music Wes Freed, responsable també dels coneguts dibuixos de les portades dels discos de Drive-By Tuckers. Va traspassar a causa d’un càncer de còlon que li van diagnosticar el mes de gener. Tenia 58 anys.

Wes Freed

El mateix dia, el també músic John Till. Va col·laborar amb Ronnie Hawkins, va fundar The Full Tillt Boogie Band i va formar part de la banda de Janis Joplin a les seves darreries. Va morir a Ontario d’una llarga malaltia que no s’ha especificat, als 76 anys.

El fotògraf, escultor i sobretot cineasta francès Just Jaeckin, director de la trilogia eròtica més popular dels setanta, Emmanuelle (1974), Histoire d’O (1975) i Madame Claude (1977). Va traspassar a casa seva de la Bretanya als 82 anys, després d’una llarga malaltia, diuen que voltat de la família. Ja és mala sort.

Just Jaeckin

El dia 9, l’anglès Trevor Tomkins. Bateria de bandes progressives com Gilgamesh o Nucleus i de l’escena Canterbury en general. Tenia 81 anys i la causa no ha transcendit més enllà dels més propers.

Trevor Tomkins

L’endemà dia 10, el fotògraf i cineasta William Klein.  El 1966 va dirigir el clàssic Who Are You, Polly Maggoo? el 1968 Grands Soirs et Petits Matins sobre els fets de Maig a París, el 1969 el documental Festival Panafricain d'Alger i la parodia Mr. Freedom i el 1970 Eldridge Cleaver, Black Panther sobre l’activista dels Panteres Negres. Com a fotògraf, seva és la portada de Love On The Beat de Serge Gainsbourg. Va morir a París amb 96 anys sense que s’hagi donat a conèixer la causa exacte.

William Klein

L’11, el meravellós i visionari director de cinema suïs Alain Tanner. El recordarem per les seves imprescindibles pel·lícules La Salamandre (1971), Jonas qui Aura 25 Ans en l'An 2000 (1976) o Dans la Ville Blanche (1983). Va traspassar amb 92 anys en un hospital de Ginebra, sense que s’hagin donat masses més detalls.

Alain Tanner

El dia 12 l’històric pianista – i locutor de radio – Ramsey Lewis. Va acumular multitud de premis, medalles i tot el que una persona pugui rebre. Ho va fer als 87 anys a casa seva de Chicago, segons el seu fill, tranquil·lament mentre dormia.

El 13, un altre director de cinema imprescindible, Jean-Luc Godard. Quatre títols: À Bout de Souffle (1960), Pierrot le Fou (1965), Sympathy For The Devil (One Plus One) (1968) i Tout Va Bien (1972). Va morir a Rolle, Suïssa als 91 mitjançant suïcidi assistit.

El 14, el cantautor i compositor Jim Post que amb la seva dona Cathy formaven el duo Friend and Lover. El 1968, amb Reach Out Of The Darkness es van fer populars, entrant a les llistes durant unes quantes setmanes. Dos anys després es van separar i el grup es va desfer continuant ell com a solista. Tenia 82 anys i el traspàs es va produir a Dubuque, Iowa a causa d’una insuficiència cardíaca.


Anton Fier, membre fundador de Golden Palominos i el primer bateria de The Feelies, apareixen en el seu primer àlbum Crazy Rhythms. Va participar en nombrosos fronts amb bandes com Lounge Lizards, els Voidoids, Pere Ubu, Hüsker Dü o Swans i me’n deixo. Va traspassar esgotat el dia 21 amb 66 anys. Causa no especificada.

Anton Fier

L’endemà, els Doobie Brothers feien pública la mort del co-fundador de la banda californiana i primer bateria original, John Hartman. En realitat va traspassar el 29 de desembre de l’any passat amb 71 anys. Coses més estranyes s’han vist.

L’actriu, empresària i llegenda de la cultura-pop mexicana-americana Kitten Natividad. No direm pel que es va fer famosa, penso que no cal, apareixent en les pel·lícules realitzades per la seva ex-parella Russ Meyer. Va traspassar el dia 24 al Cedars–Sinai Medical Center de Los Angeles als 74 anys. Tot i que el 1999 es va sotmetre a tractament contra el càncer de mama, no s’han especificat les causes concretes.

Kitten Natividad

El mateix dia, el gran saxofonista tenor de free–jazz, Pharoah Sanders. En els seus inicis, va formar part de la banda de John Coltrane, que una vegada mort, va continuar amb la seva vídua, Alice Coltrane. L’anunci el va fer el segell Luaka Bop, el segell fundat per David Byrne, sense que s’especifiqués més que ho va fer en pau i voltat de familiars i amics a Los Angeles. Tenia 81 anys.

Pharoah Sanders

I també el mateix dia 24, Sue Mingus, la que va ser muller de Charles Mingus. Durant quatre dècades s’ha dedicat a promoure la música del seu marit a través de grups de jazz i llibres. Reconeixia que no sabia res de jazz quan el va conèixer el 1964. Es trobava rodant una pel·lícula underground de Robert Frank, OK End Here, quan van anar al Five Spot Café al Lower Manhattan. Mentre prenia un gin-tonic veia a Mingus menjar sol en una taula, s’hi va apropar i van començar una història. Després d’un any de relació Allen Ginsberg els va casar, cosa que van fer legalment deu anys després. Va traspassar en un hospital de Manhattan als 92 anys, sense que s’especifiqués cap causa. C’est tout.

Sue Mingus


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada