dimecres, 11 de novembre del 2020

CLAUDI MONTAÑÁ, D’OBLIGAT RECORD

CLAUDI MONTAÑÁ – ARTICULOS 1972-1977

ESTOY HABLANDO DE MI GENERACION

Antologia i pròleg de Josep Maria Ripoll

 LLIBRE RECULL

Per a les que no ho vam viure de primera mà, apropar-se els diumenges al matí als Encants de Sant Antoni era una cerimònia

Anar col·leccionant exemplars de les revistes Vibraciones, Star o Fotogramas dels anys 74, 75, 76 o 77 era una manera directa de capbussar-se en els esdeveniments culturals d’una època on, els compromisos amb uns ideals, no passaven pels telèfons mòbils, les xarxes ‘socials’ o les apps.

Amb la reforma de l’espai, la cosa és menys romàntica i també més difícil i cara. Per això és oportuna l’edició d’aquest llibre, un recull d’articles escrits per Claudi Montañá entre el 1972 i el 1977, tant per a les que ja el coneixíem com les que no, i com diu la nota de premsa, per ‘recuperar la memòria d’un periodista i escriptor, gairebé desconegut, que va deixar un llegar molt valuós sobre les commocions musicals, cinematogràfiques, literàries i ideològiques d’un període utòpic...

(fotografiat per Anna Comas)

Claudi Montañá, va nàixer a Manresa el 1944. Era escriptor i periodista, quan tal cosa tenia la seva categoria. Els seus articles son purs retrats de la generació dels setanta. L’agost de 1977, deixa com a testimoni de comiat, Gaspar Hauser, el poema de Paul Verlaine a sobre el llit de casa seva a Manresa. El definitiu el fa en una habitació de l’antic i avui inexistent Hotel Manila a la Rambla, que havia pagat per a dues nits. Tenia 33 anys.

Finalment, després de picar a moltes portes sense rebre massa entusiasme pel què duia a sota el braç, Josep Maria Ripoll va trobar editor. No deixa de ser una curiosa anomalia, que qui l'edita, justament sigui la mateixa institució que ha anat desmantellant directa o indirectament aquell enyorat estil de vida de la ciutat que acollia, a tots els Claudi(s) Montañá(s).


exemplar de Vibraciones (nº 5 – febrer 1975) amb un dels seus articles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada