dijous, 4 d’agost del 2022

HAN TOCAT CAMPANES PER A ELLES, ELLS i ETC.

TRASPASSOS / JULIOL 2022

CÀNCER / ALTRES: 10

EL VIRUS DE LA MONA: 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 04

Aquestes son algunes de les persones a les que ja no podran culpabilitzar de res: ni del canvi climàtic, ni de contagiar virus malignes, ni de que no et toqui la loteria...

El dia 2 marxava Peter Brook, creatiu i brillant director anglès de teatre, de referència per a tothom que pretesament es vulgui dedicar a fer coses dalt d’un escenari. Va traspassar a París als 97 anys, de causes naturals.

Peter Brook

El guitarrista Manuel “Manny” Charlton, membre fundador dels escocesos Nazareth. Va néixer a Andalusia, però amb dos anys la seva família es va traslladar a Escòcia. Des del 2015 que vivia a Córdoba, tot i que va morir a Texas el dia 5 als 80 anys, sense que es concretés la causa.

Manny Charlton

El músic, cantant i poeta punk anglès Mark Astronaut, nascut Mark Wilkins. En actiu des de finals de la dècada de 1970 i amb un àlbum per la història, el clàssic del 1981 Peter Pan Hits The Suburbs, va traspassar el 7 sense donar masses més explicacions.

Mark Astronaut

La saxofonista i compositora Barbara Thompson, a qui la música de John Coltrane li va canviar la vida. Va estar casada amb Jon Hiseman de Colosseum des de 1967, va ser una músic influent de l’escena progressiva i jazzística anglesa fins que va poder. Va traspassar el dia 9 als 77 anys després de 25 anys amb Parkinson.

Barbara Thompson

El germà “bo” Ryder, Paul Ryder, baixista i membre fundador dels Happy Mondays. Va traspassar el 15 sembla que de forma sobtada als 58 anys. De moment s’ha establert un mutisme absolut respecte els detalls.

Paul Ryder

El baixista nord-americà Michael Earl Henderson, conegut pels seus treballs amb Miles Davis la dècada de 1970, apart de tocar també amb Marvin Gaye o Aretha Franklin. Va traspassar el dia 19 als 71 anys a causa d’un càncer a Dallas de Georgia.

Michael Earl Henderson

La nostrada Núria Feliu, idolatrada per algunes i no tant per unes altres. Gaudia d’un personalíssim estil de cantar, que va fer d’ella, una de les grans veus del jazz de per aquí. Va traspassar a Barcelona als 80 anys, de complicacions derivades de l’ictus que va patir a principis de l’any passat.

El director nord-americà Bob Rafelson, un dels membres del grup de directors propulsors del moviment del New Hollywood, autor del clàssic de las road-movies, Five Easy Pieces de 1970 protagonitzada per Jack Nicholson i Karen Black i productor amb la BBS Productions d’altres clàssics com Easy Rider (1969) o The Last Picture Show (1971). Va traspassar el dia 23 a l’edat de 89 anys a casa seva a Aspen, d’un càncer de pulmó.

El músic i membre fundador dels New Trolls, Vittorio De Scalzi. Tenia 72 anys i va traspassar el 24 a causa d’una fibrosi pulmonar un mes després de “recuperar-se” del virus.

El mateix dia ho feia Bob Heathcote, l’ex-baixista de la banda nord-americana de hardcore Suicidal Tendencies. Tenia 58 anys i la causa, un accident de trànsit en moto.

L’endemà ho feia d’una manera més calmada, Irina Ionesco, la que es va fer famosa fotografiant a la seva filla pre-adolescent, Eva Ionesco, la primera meitat de la dècada de 1970, fins que amb 12 anys, els serveis socials de l’època van intervenir, perquè no entenien el seu art. Nascuda a París de pares romanesos, va traspassar amb 91 anys a l’hospital Rothschild de Paris, després de patir diferents aturades cardíaques.

El cantant de la banda de garatge de Chicago The Shadows Of Knight, Jim Sohns. Es van formar el 1965 i van tenir una trepidant carrera en tots els sentits. Va traspassar el dia 29 amb 75 anys a causa d’un vessament cerebral que va patir feia una setmana, segons informa la seva filla Rachael.

El dia 30 ho feia inesperadament amb 41 anys, el californià Ray Rasposa que gravava amb el nom de Castanets acompanyat de membres rotatius. Va enregistrar sis àlbums, tots editats amb el segell de Sufjan StevensAsthmatic Kitty a més de participar amb bandes com els Dirty Projectors. No s’ha especificat la causa de tan imprevista marxa.

També el dia 30, traspassava l’última frontera, no a bord de la nau estel·lar Enterprise, la tinent Uhura, de la mítica sèrie Star Trek. De nom Nichelle Nichols (de naixement Grace Dell Nichols), va ser també una cantant d’standars nord-americans i altres coses curioses. Delicada de salut des de 2015, va traspassar d’una insuficiència cardíaca a New Mèxic als 89 anys. Hi tornem el mes que be.

Nichelle Nichols



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada