dimarts, 28 de novembre del 2023

ÉS o HAURIA DE SER TENDÈNCIA

CHERRY BANDORA – “BACK TO THE TAVERNA”

NOU REGISTRE

Ara que els buscadors de vinils d’artistes de països exòtics – que no se’ns mal interpreti – van tant atabalats, és un bon moment per entendre que entrem en una etapa de: a veure qui troba el més raro.

Des d’aquests països, sempre s’ha intentat l’èxit comercial a base de barrejar la música tradicional pròpia i la música realitzada, o més ben dit, consumida, a Occident. Hi ha veritables joies, d’aquelles que han estat ocultades per muntanyes de trastos en magatzems turcs o indonesis durant anys.


Però no cal anar 50 o 60 anys enrere per escoltar-ne. Es continua provant la curiosa combinació i a vegades funciona i tot. Situem-nos en un bar d‘Istanbul. En un barri lluny de Santa Sofia. On sigui impossible passar desapercebut, com Tarlabasi. En mig de mil olors i de tes preparats en autèntiques olles de llauna, hi ha un petit escenari llardós on hi toquen Cherry Bandora. L'explicació és que tenen un representant que no domina encara el tema locals de música en viu. Però a nosaltres ens va perfecte.


Cherry Bandora ara son un quintet que viu als barris berlinesos de Kreuzberg i Neukölln. El formen Lorena Atrakci (veu), Liad Vanounou (bouzouki), Moshe 'Moosh' Lahav (teclats i flauta), Tamie 'Hassan' Chen (baix i sitar) i Nimrod Lieberman (bateria). Musicalment plantats al mar Egeu, toquen estàndards turcs o rebètics grecs, amb influències del pop de lluentons dels anys 60 i 70. Per tant, canten en turc, grec i anglès.


A primers de novembre van llançar el que es pot considerar el seu primer àlbum. Es diu Back To The Taverna i els hi ha editat Rebel Up Records i Rumi Sounds conjuntament. Vuit talls en el vinil dels que Lorena Atrakci comenta: ‘Com descendents d’immigrants jueus de països no europeus que vam créixer amb els Beatles i amb Om Kalsoum, que vam entrar al jazz d’estudiants i ara vivim a Kreuzkölln, és important per a nosaltres aquesta herència compartida en el context de l’actualitat musical’. En cercles d’entesos, pensen que tot això va a més.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada