dimecres, 8 de juny del 2022

INAUGURAT EL "BOB DYLAN CENTER" A TULSA

ART – DISSENY – INSTAL·LACIONS

Aquest passat 10 de maig, s’inaugurava el Bob Dylan Center. Una antiga fàbrica de paper a Tulsa, reconvertida en un museu i centre d’activitats relacionades amb el genial personatge de Bob Dylan.

Fa sis anys que una col·lecció de més de 100.000 documents, entre papers, fotografies, roba, objectes de tota mena i enregistraments, amb un valor aproximat de 20 milions de dòlars, va ser adquirida per la George Kaiser Family Foundation, creada pel multimilionari de Tulsa George Bruce Kaiser, considerat un dels 50 principals filantrops nord-americans. El museu va néixer d’una iniciativa de l’American Song Archives, una entitat que inclou la figura de Woddy Guthrie, amb un centre també a Tulsa, establert el 2013.

La veritat és que es van posar ràpidament a la feina. L’any següent de l’adquisició, i després d’un concurs amb més de cent candidats a la construcció del centre, el projecte estava en marxa. Ara, des de fa un mes, que ja et dona la benvinguda, un mural amb la reproducció de la silueta de Dylan, capturada pel fotògraf Jery Schatzberg el 1965.

Ens volíem assegurar de que no fos un monument a una estrella del rock, sinó que volíem utilitzar l’espai per mostrar la trajectòria del music, a través de les coses que guardava o col·leccionava, per a que pogués inspirar a altres persones’, explica Alan Maskin, dissenyador de l’estudi Olson Kundig. ‘Voliem explicar-ho a través de diferents perspectives tal com va fer Todd Haynes amb I’m Not There i els sis actors que el van interpretar’. Entre aquestes es troba la d’Elvis Costello, que va supervisà la selecció de la juke-box amb 152 cançons que a més de les del propi cantautor, n’hi ha dels musics que el van inspirar a ell o que s’inspiraren en ell.



Segons explica, et pots passar més de 4 hores submergit en informació multimèdia i els casi 100 expositors amb la més extensa selecció d’objectes recopilats pel músic durant dècades i sense dir-ho pràcticament a ningú. Un emocionat Maskin explica que entre tota la correspondència, molta mai oberta, per posar un parell d'exemples, 'hi ha les de les persones que s’interessaven pel seu estat després de l’accident de 1966 o la d’un soldat que des del Vietnam li explicava que estava a la selva, que havia perdut als seus companys i els sentiments que li havien produït les seves cançons’. També hi tenen la jaqueta de cuir amb la que va fer el seu primer concert elèctric al Newport Folk Festival el 1965 i la nota on Pete Seeger demanava una destral. Tota una vida. Bob Dylan el passat dia 24 de maig va sumar 81 anys.



(fotos Matthew Millman)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada