diumenge, 17 de març del 2024

UN BON TROS D’HISTÒRIA

EL LADO SALVAJE, 1983 – 1985

fotografies d': ANA TORRALVA

editat per: OJOS DE BUEY

primera edició: 2024

FOTOGRAFIA

Des de Vallirana, va sorgir un impuls que durant els primers anys de la dècada dels 80, va fer emmudir a tot l’Estat.

Hi ha molta informació de la breu però intensa travessia de Desechables. Van despertar una fascinació que s’ha mantingut viva pel boca a boca al llarg dels anys. El 2013 vam poder assistir a l’estrena de l’esplèndid documental El Peor Dios. Tres anys després Munster Records reeditava en una luxosa edició l’àlbum Golpe Tras Golpe.

Aquest any i de la mà de l’editorial especialitzada en la recuperació gràfica de moments remarcables Ojos de Buey, ens podem encantar amb les imatges que va captar durant el període posterior al trasbals produït per la mort de Miguel el desembre de 1983, la fotògraf nascuda a Cádiz, Ana Torralva, publicades ara en aquest llibre.

Torralva va arribar a Madrid des de València on s’havia desplaçat per estudiar Belles Arts. Amb el seu germà Esteban, que feia la funció de manager de Desechables i que estava molt involucrat en l’escena musical de la ciutat, va poder treure-hi el nas i així apropar-se a la banda just en el moment de la nova arrencada un any després, el 1984.

Ana Torralva estava en el lloc i el moment adequat per immortalitzar-ho i és des d’on comença el llibre, quan el grup de Vallirana va voler reprendre la seva carrera amb el posposat i esperat concert en el mític Rock-Ola, ja amb Marcelo “Enano”, germà de Dei Pei, com a nou membre de la banda.

El llibre es complementa amb imatges realitzades per a les portades dels dos primers àlbums, Golpe Tras Golpe (auto-editat – 1984) i Buen Ser–Vicio (3 Cipreses – 1985).





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada