dimarts, 12 d’abril del 2022

LA NAKAGIN CAPSULE TOWER, NO S'HA SALVAT

ART – INSTAL·LACIONS - DISSENY

A Tokio també tenien el seu Chelsea Hotel. Tenien, perquè aquesta setmana han començat la demolició.

(fot Carl Court)

Era la Nakagin Capsule Tower, un edifici emblemàtic, considerat un exemple del Metabolisme, un moviment arquitectònic que va sorgir després de la Segona Guerra Mundial, obtenint el seu punt àlgid en l’Expo d’Osaka de 1970. Dissenyat per Kisho Kurokawa, i situat entre els districtes de Ginza i Shinbashi, es va acabar de construir el 1972 i constava de 144 càpsules de 10 m2. amb una finestra d’ull de bou i mobles integrats. Durant un temps, va ser centre de inquilins amb inquietuds creatives. Però com passa sempre, l’edifici es va deixar que anés deteriorant-se i molts dels apartaments es trobaven buits, s’utilitzaven de magatzem o es llogaven només a curiosos i freakes varis.


El 2007, la comunitat de propietaris va votar la venda de la torre a un promotor immobiliari que ja pretenia tirar-la a terra. Però l’empresa va fer fallida i la cosa va quedar penjada fins l’any passat, quan l’edifici el va adquirir un nou grup immobiliari que opera amb el nom de Capsule Tower Building.

(fot Carl Court)

Segons ha explicat Tatsuyuki Maeda, membre d’una plataforma de defensa de l’emblemàtic edifici a la CNN, ‘El Japó no te cap legislació per a preservar aquest tipus de cultura arquitectònica. És molt lamentable que es perdi un dels més clars exemples del patrimoni modern del país’. Diu que al final, els esforços els han centrat en que algunes institucions adquirissin les càpsules “desconnectades”. Confirma haver rebut més de 80 sol·licituds, entre les que es troba la del Centre Pompidou de París. Queda clar que no som només nosaltres que davant de la pela, no respectem el patrimoni històric. De voltors i hipòcrites, el mon n’és ple.



(fotos DomusMagazine)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada