divendres, 1 d’abril del 2022

MALA FAMA INJUSTIFICADA

TRASPASSOS / MARÇ 2022

El març és un mes que, tinc entès, arrosega molt mala fama. Al final, tampoc n'hi ha hagut per a tant.

CÀNCER / ALTRES: 11

CÒVID - 19 o QUI EL RECORDA?: 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 05

Comencem altra vegada amb un parell de traspassos endarrerits del mes anterior. 

El primer, el de Janet Cooling, de les primeres pintores en crear un estil figuratiu que incomodava a la societat carrinclona, basat en criteris lèsbics i feministes al llarg de la dècada dels 70 i 80. Va morir a Richmond, VI, amb 70 anys, de càncer de pit. La noticia la va donar la seva parella i esposa durant 40 anys, Jackie Corlin.

Janet Cooling

El 27 de febrer, moria una de les cares de la mítica Hammer Productions anglesa, l’actriu i model Veronica Carlson, als 77 anys. Tot i néixer a Anglaterra, va traspassar als EEUU. La causa no ha transcendit.

Veronica Carlson

Ja dintre de març, el 6, traspassava Jordi Richart, guitarra valencià del popular grup d’Alcoi,  Arthur Caravan. La causa ha estat un càncer diagnosticat feia més d’un any. Tenia 42 anys.

Jordi Richart

El dia 7, abandonava el cos el músic, poeta i escriptor Pau Riba. Una de les ànimes més representatives de l’escena folk-psicodèlica catalana. Ho feia als 73 anys a Tiana, a causa d’un càncer de pàncrees.

David “Ziggy” Sigmund, guitarra de la banda de Vancouver Slow i Econoline Crush, va deixar de respirar el dia 8 d’una síncope sobtada. Es van fer especialment populars a partir del concert programat en un dels actes de l’Expo 86, on el vocalista Thomas Anselmi va acabar literalment en pilotes, fet que va provocar també acabar amb la banda. No s’han revelat masses detalls del traspàs.

David “Ziggy” Sigmund

El dia 10 Mario Terán Salazar, conegut per Pedro Salazar. Un suboficial de l’exercit bolivià que se’l considera l’autor material de l’assassinat d’Ernesto ‘Che’ Guevara l’octubre de 1967. Va morir a Santa Cruz de la Sierra als 79 anys d’un problema pulmonar.

El mateix dia, la cantant i pianista, germana de Willie Nelson, Bobbie Lee. Va traspassar a Austin amb 91 anys. Tot i que es parla de causes naturals, no han transcendit detalls, només que ho ha fet en pau i voltada de la seva família.

Barry Bailey, guitarrista de l’Atlanta Rhythm Section, va traspassar el dia 12 a la seva casa de Madison,GA amb 73 anys, per complicacions derivades d’una esclerosi múltiple.

El músic i cantant canadenc de R&B, Eric Mercury, moria a Toronto, la seva ciutat de naixement, el 14, d’un càncer de pàncrees, amb 77 anys. El seu àlbum de debut, Electric Black Man (AVCO Embassy – 1969) és dels que estan a les llistes del que es va dir soul-psicodèlic.

Eric Mercury

El 21 ho feia el guitarra dels Tuxedomoon, Michael Belfer. Les causes han estat dicerses. Ja no estava massa catòlic. Va començar en l’escena punk de San Francisco de finals dels 70, derivant amb el seu inconfusible so, cap a les meravelles que va fer amb la banda avantguardista i new wave els 80, en mitja dotzena d’àlbums de referència.

Michael Belfer

El mateix 21, el líder cors Yvan Colonna, assassinat per l’estat francès amb l’ajut de presos a sou. Va morir en un hospital de Marsella amb 61 anys de resulta de la pallissa que li van propinar tres setmanes abans, amb el beneplàcit dels funcionaris.

L’endemà, el foto-periodista japonès (nascut a Corea del Nord quan era sota domini del Japó) Tadao Mitome, amb 83 anys, de càncer de pròstata. Les seves imatges dels disturbis dels 60 i 70 van donar algunes voltes en els mitjans que podia. Ha destacat cobrint tots els conflictes socials on ha arribat, especialment, a l’Àsia i l’Àfrica. Va ser un dels pocs periodistes amb acreditació permanent de les Nacions Unides.

El dia 24, el baixista de la banda holandesa Focus, Bert Ruiter, incorporat en substitució de Cyril Havermans el 1971, i posteriorment a Earth and Fire. Amb ell com a integrant van enregistrar el doble tercer àlbum, Focus III. El single Sylvia, encara el canto a vegades a la dutxa. Tenia 75 anys i la causa no ha transcendit.

Bert Ruiter

Taylor Hawkins, bateria dels Foo Fighters, el grup oportunament creat per Dave Grohl el mateix any que la mort de Cobain. Es va incorporar a la banda el 1997 i fins ara. Malauradament per ell, se’l recorda només per pertànyer als Fighters. Va traspassar a Bogotà el dia 25 d’un suposat atac de cor. Tenia 50 anys.

El mateix dia 25, traspassava l’artista multimèdia anglès Philip Jeck als 69 anys, després d’una breu malaltia. Va destacar per les seves composicions, a partir de plats i discos de vinil, dispositius i efectes electrònics analògics, però també digitals. 

Tanquem la barraca amb Mira Calix – de nom real Chantal Passamonte –  que ha traspassat aquest dilluns 28. La seva apassionada barreja de música electrònica i clàssica, la va fer pujar a dalt de tot. Va néixer a Sudàfrica, però als anys 90 es va traslladar a Londres on vivia amb Sean Booth, membre d’Autechre i company de Warp Records, a més de sentimental. Tenia 51 anys i de moment la causa no s’ha fet saber. Continuarà.

Mira Calix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada