dimarts, 17 de setembre del 2024

TRANSFORMAR EL SO HABITUAL

LIA KOHL – “NORMAL SOUNDS”

NOU REGISTRE

Qui no ha fantasiejat amb el so de la rentadora o d’una màquina industrial? Quan caminem pel carrer, podem escoltar música. Hi podem trobar tota una simfonia. Només és posar-s’hi.

La músic de Chicago Lia Kolh, indaga i aprofundeix en els sorolls de la vida quotidiana, transformant-los en meravelloses i increïbles simfonies d’una bellesa inusual. Kolh hi troba gràcia meditativa en els sons més emprenyadors de la ciutat.

En el seu treball anterior The Ceiling Reposes (American Dreams Records – 2023) recollia fragments de previsions meteorològiques, informes borsaris i els mesclava com accidentalment amb improvisacions de violoncel i apunts de sintetitzadors. Ara, amb aquest Normal Sounds, recent editat pel segell Moon Glyph, es llança a la piscina i pilla de tot, brunzits de neveres, drings de camions de gelats, que Kohl converteix en paisatges d’abundants  tonalitats.

Evidentment altres abans que ella han experimentat en aquest tipus de composicions, com Matthew Herbert, Peter Rehberg o el duo electrònic Matmos. L’enfocament de Kohl és menys transformador i més literal en el sentit de la identificació dels sons. No pretén disfressar les instruccions de l’hostessa, ni els timbres del supermercat. Ho utilitza, com en Car Alarm, Turn Signal, on s’acompanya de la flauta i electrònica del prestigiós artista de so de Nova York, Ka Baird, on fa servir la cinquena perfecte del persistent whee-ooo d’una alarma de cotxe com a marc per a un passatge de violoncel contemplatiu: ‘He volgut fer una carta d’amor al món sonor mundà, a la part del meu cervell que simplement no pot deixar d’escoltar tot, tot el temps’ explica.


Els grans mestres ens diuen que per meditar, no cal cap espai concret amb estores de la Índia, espelmes, ni anar empolainat de res. Anar en metro en hora punta, hauria de servir. Estem parlant d’assimilar i simpatitzar amb tots els sons que ens envolten, el normal sound, que és el que ens proposa la preclara músic Lia Kolh






          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada