diumenge, 1 d’agost del 2021

NO PASSARAN MÉS CALOR

TRASPASSOS – JULIOL 2021

Quan naixem, comencem a morir. Al morir, tanquem un cercle. Aquestes son algunes de les persones que hi han posat el forrellat definitiu (de moment).

CÀNCER / COR / ALTRES: 13

CÒVID: 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 03

El dissenyador Yves Zimmermann. Va néixer a Basilea, però la seva carrera l’ha va fer a Barcelona, dintre dels corrents de les noves generacions catalanes de les acaballes del franquisme que van adobar el camí per la posterior explosió. Va tenir un paper destacat en el famós Council Of Industrial Design Societies d’Eivissa de 1971, organitzat per ADI-FAD. De feia temps que vivia retirat de tota activitat professional per raons de salut. Va traspassar el dia 4 als 84 anys, sense que s’hagi especificat la causa.

Yves Zimmermann

El mateix dia, Rick Laird, fotògraf, escriptor i professor, però conegut per ser el baixista i membre fundador de la Mahavishnu Orchestra durant la primera època, des de 1971 fins 1973. Després va viatjar a Nova York on va tocar amb gent com Chick Corea o Stan Getz. Va traspassar amb 80 anys a Nova York com a conseqüència d’un càncer.

Rick Laird

Com no esmentar a l’arxi-popular Raffaella Maria Roberta Pelloni, o sigui, Raffaella Carrà. Va traspassar el dia 5 per un càncer de pulmó a Roma, amb 78 anys.

El mateix dia 5 ho feia Leo Van de Ketterij, membre dels holandesos Shocking Blue, etapa post-Venus, a punt d’enregistrar el tercer àlbum. La noticia la va donar una de les seves filles a través del seu compte de Facebook. Va morir a Vlissingen, la seva ciutat natal, amb 70 anys a causa d’un càncer de pàncreas diagnosticat fa un any.

El reconegut cineasta de l’escena independent dels Estats Units Robert Downey Sr. (pare del popular actor  Robert Downey Jr.). Va traspassar el dia 7 a casa seva de Manhattan amb 85 anys, a causa d’un Parkinson, després de carretejar durant cinc anys amb ell.

Robert Downey Sr.

El berguedà Jordi Cussà, autor del conegut Cavalls Salvatges, el llibre sobre els estralls que va provocar l’heroïna els 80 i 90, a partir de la seva pròpia experiència i de Formentera Lady. Tot i l’afecció respiratòria que patia, va estar escrivint i preparant projectes fins al final. El traspàs es va produir el dia 11, segons va informar la mateixa Comanegra, la seva editorial. Tenia 60 anys.

Jordi Cussà

El contrabaixista de jazz Arthur Edward Booth, conegut com a Juini Booth, escrit de tantes maneres com puguis imaginar. Entre tot el seu treball, destacar que va formar part de la Sun Ra Arkestra, que des de mitjans dels seixanta va tocar amb Chuck Mangione, Art Blakey, Pharoah Sanders, McCoy Tyner, Freddie Hubbard i tot una llarga llista de músics. Va morir als 73 anys el mateix dia 11, després de sis setmanes de deteriorament, posterior al trencament de maluc en una caiguda fortuïta a casa.

Juini Booth

L’artista multidisciplinari, i provocador, Christian Boltanski, conegut per les seves instal·lacions, encara que també per les seves escultures, i treballs en fotografia o vídeo. La seva vida i la seva obra es fonien en un. Va ser reconegut com un dels principals artistes contemporanis francesos. Va traspassar a París, ciutat on feia 76 anys havia nascut, el dia 14. La causa, leucèmia.

Christian Boltanski

A aquestes alçades, qui no coneix la novel·la Logan’s Run escrita el 1967 o la seva posterior posada en pantalla gran, protagonitzada per Michael York i Jenny Agutter? Un dels seus artífexs, l’escriptor William Francis Nolan – figura com a co-autor amb George Clayton Johnson – va deixar pas el dia 15 amb 93 meravellosos anys. Va escriure centenars de relats dels generes de ciència-ficció, fantasia, terror i ficció criminal. Va traspassar per complicacions posteriors a una infecció.

William Francis Nolan

El violinista i cantant Robby Steinhardt de la banda de hard rock de Kansas... Kansas. En va formar part des de la seva formació el 1973 fins el 1982 i després, en la reunió de 1997 a 2006. La seva peculiar forma de tocar el violí, de costat, a la vegada que la guitarra o el teclat, el va fer especialment popular. Va traspassar el 17 en un hospital de Tampa, a Florida, per complicacions d’una pancreatitis aguda.

El mateix dia17, el músic i percussionista Juan Soriano. Va arribar a destacar amb la bateria, malgrat haver hagut de batallar al llarg de gairebé tota la seva vida professional amb la dificultat que podia representar, sobretot en una època, el ser esquerrà. Va descobrir els sons cubans, en ocasions els va lligar amb el ‘laietà’ que es practicava per aquestes latituds, participant en concerts i alguns àlbums històrics com Un Gran Dia (1972) d’Ia & Batiste o Crònica d’Un Temps (1973) d’Ovidi Montllor. Una vegada retirat, va descobrir tot un mon quan es va alliberar dels seus fantasmes i decideix, finalment, distribuir la bateria a la seva manera. La causa del traspàs, una insuficiència respiratòria. Tenia 69 anys.  (1)

Juan Soriano

El multi-col·laboracionista Chuck E. Weiss. Compositor, cantant i amic de Lightnin ‘Hopkins, de Tom Waits i la seva dona Rickie Lee Jones, de Willie Dixon i molta més gent que no acabaríem d’anomenar ni per Nadal. Va fer-ho el dia 19 per un càncer als 76 anys.

Chuck E. Weiss

El 24 ho feia un poc conegut John “Hutch” Hutchinson. Va ser el guitarrista que va estar al costat de David Bowie en varies etapes dels 60 i 70. Especial aportació a Space Oddity i Ground Control To Major Tom, així com tocant en la gira de 1973, i en diferents projectes, sempre amb Bowie. Després es va forjar una carrera en solitari amb America Echoes per acabar retirant-se del show-bussines als anys 80 per treballar al mon del petroli. Dràstic canvi. El 2014 va publicar Bowie & Hutch, les seves memòries etapa Bowie. Les causes del traspàs, no han estat especificades.

John “Hutch” Hutchinson

El mateix dia, el dibuixant de còmics Romeu. El 1977, va ser un dels fundadors d’El Jueves, revista cosina-germana d’El Papus. El 2016 es va haver de sotmetre a un trasplantament de ronyó, provocant-li una davallada en la salut. Tenia 73 anys i no n’ha transcendit la causa concreta.

Carlos Romeu

També el 24, l’anglo-austríac Peter Rehberg, music i fundador del segell Editions Mego, ara de nou en funcionament després d’una pausa el 2005. Va editar un bon grapat d’àlbums de inspiració noise i ambient i ha gaudit de nombroses col·laboracions, incloent les de Jim O’Rourke, Christian Fennesz o Stephen O’Malley de Sun O))). Va traspassar als 53 anys d’un fulminant atac de cor.

Peter Rehberg

Anem acabant. El dia 28, va fer camí Joe Michael ‘Dusty’ Hill, compositor, cantant i el baixista de la banda texana ZZ Top. Va traspassar mentre dormia a casa seva a Houston als 72 anys. Els seus companys de banda, Billy Gibbons i Frank Beard, van ser els encarregats de donar la notícia. 

(1)

Agraïment molt especial al music i compositor Francisco Mercader Rubio, per la seva imprescindible ajuda en el text dedicat a Juan Soriano.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada