diumenge, 13 de març del 2022

FILLA D’UN SAMURAI i UNA GEISHA

LA LLUNA DE LOTUS

ŌTAGAKI RENGETSU (1791-1875)

REIAL MONESTIR DE SANTA MARIA DE PEDRALBES – BARCELONA

fins el 17 d’abril

EXPOSICIÓ

El 1994, amb 60 anys, Leonard Cohen es va retirar del mon, al Mount Baldy Zen Center. El 1996 es va convertir en monjo, amb el nom de Jikan Dharma. Segons diu la historia, es trobava exhaust.

Lou Reed, Laurie Anderson, Herbie Hancock, Devadip Carlos Santana, molts músics d’una manera o altre s’han apropat a la filosofia Zen, un dels molts camins que hi ha cap a la comprensió. A Barcelona, es te l’ocasió per uns dies, de gaudir d’una exposició que convida a l’experiència d’aquesta transició, de la mà d’una monja budista que va viure al segle XIX.

Ōtagaki Rengetsu (1791-1875) just després d’enviudar per segona vegada i havent perdut tres fills, va prendre el nom de Regetsu, que significa Lluna de Lotus, i va decidir, amb 33 anys, convertir-se en monja budista. Cercant alguna forma de poder viure, va ser amb la poesia i la ceràmica que va trobar també, el mitjà pel seu creixement personal.



Ōtagaki Rengetsu està considerada una de les grans poetes del XIX al Japó, però és totalment desconeguda a Occident. Mai s’havia exposat la seva obra a Europa. El nord-americà John Stevens, especialista en art budista i comissari de l’exposició juntament amb Ricard Bru, assegura i dono fe de les seves paraules, que ‘passejar per l’exposició ha de ser com una mena de meditació i que les peces connectin amb el visitant i li retornin l’esguard. La Lluna de Lotus, és una drecera a una dimensió atemporal’.

S’hi poden veure un total de 74 obres, entre ceràmiques, pintures i fragments de cal·ligrafia. Totes pertanyen a la Col·lecció NAEJ, de la que el seu propietari, l'alemany Alfonso Naej, n'és el més gran col·leccionista de l’obra de Rengetsu. Creació i contemplació, dues peces claus. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada