divendres, 11 de març del 2022

MÉS ANDY WARHOL

ANDY WARHOL

autor: Jean-Noël Liaut

traducció: Jordi Giménez Samanes

edita: ARPA EDITORES

352 pàgines – març 2022 / 1a.edició en espanyol

LLIBRE

Estem vivint un boom en el camp de les biografies, siguin escrites pel propi interessat, com que el interessat, tingui altre interès. Entre mig de totes elles, encara hi ha un espai per a la nova d’Andy Warhol.

Ens preguntem si a aquestes alçades, encara és necessària una altra biografia del gran messies del pop, havent-n’hi com n'hi ha de tots els formats, estils i preus. Certament, a una estudiosa de la Bhagavad Gita, sempre li pot interessar un nou volum que s’editi del text sagrat, sempre a la recerca obsessiva d’aquell detall que en cap de les edicions que hi te ben endreçades a la prestatgeria, allà entre les espelmes i la figureta del Ganesh, i que  a ella, al traductor o a la mateixa editora, se li va escapar.

Doncs per què no es pot produir alguna cosa semblant amb un dels gurus de la modernitat contemporània? A l’estudiosa d’aquest magistral artista o senzillament, a aquella que acaba de descobrir el santuari de la modernitat novaiorquesa dels seixanta, pot semblar-li que en aquesta nova biografia hi trobarà la resposta, al perquè de tanta mediocritat existent avui.

Quina va ser la forma, el detonant per passar d’una infantesa complicada a la lluminària que va explosionar? Era un home que es trobava a gust tant entre intel·lectuals, com entre justets de teulada i el llibre intenta esbrinar-ne les causes i els costats obscurs que encara queden. No havia de ser feina fàcil. John Richardson, Stuart Preston, Lee Radziwill, Pierre Bergé, Ultra Violet, son algunes de les persones que aporten alguns detalls encara inèdits, inclosos en el treball que ha fet Jean-Noël Liaut, després de trenta anys de investigació i entrevistes. 

Encara hi trobarem un espai a la prestatgeria.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada