dimarts, 1 de març del 2022

AMB ALGUNES EMPENTES

TRASPASSOS / FEBRER 2022

Tot i això, el tràfec d’aquest segon mes, corrobora una tendència a l’alta. Aquestes son algunes de les partides:

CÀNCER / ALTRES: 18

CÒVID –19 o LA GRIP DE CADA ANY: 01

NO SABEN / NO CONTESTEN: 08

Comencem el repàs d’aquest mes amb un endarrerit, el fotògraf japonès Kohei Yoshiyuki. Va anunciar el traspàs la Yossi Milo Gallery de Nova York el dissabte 5 d’aquest mes. Yoshiyuki va començar a publicar el 1972 a la revista contracultural japonesa Shukan Shincho. El 1979, va exhibir a la galeria Komai de Tokio, la coneguda sèrie The Park, que li va donar l’empenta. Va traspassar el 21 de gener amb 76 anys sense que transcendís cap causa.

Ja al primer dia de febrer, el nord-americà Willie Leacox, bateria del grup anglès America des de 1973 fins el 2014. Va morir a casa seva, a Stockton, California, als 74 anys sense que la família especifiques les causes.

També dels primers, Jonny Zazula, o ‘Jonny Z’ com se li deia. Tota una institució en el mon de les veus i guitarres afilades, comandaven la botiga de discos Rock’n’Roll Heaven a Nova Jersey, van descobrir i van fitxar a Metallica, editant-los els seus dos primers discos i van crear el segell MegaForce Records. Va traspassar als 69 anys a Florida, lloc on residia quan es va jubilar, per complicacions d’un trastorn neuropàtic CIDP, EPOC i osteopènia.

Jonny Zazula, ‘Jonny Z’ amb ulleres

També el dia 1, Glenn Wheatley, que va ser music, descobridor de talents i promotor. Destaca de tot plegat, l’haver format part com a baixista de la mítica banda d’Adelaida The Masters Apprentices i ser el generador, el 1975, del grup de Melbourne Little River Band i la seva signatura per EMI Records. Va traspassar per complicacions derivades del Còvid-19 als 74 anys.

Glenn Wheatley

El dia després, la icònica actriu Monica Vitti, de nom real Maria Luisa Ceciarelli (s’entén que se’l canvies). La revista italiana Domus, ho clava: “L’actriu, amb el seu enigmàtic encant i la seva elegància boba, va ser el rostre comú de l’època daurada del cinema italià i del disseny i l’arquitectura”. Les seves pel·lícules més recordades, a banda de les cinc obres mestres que va fer amb Michelangelo Antonioni, hi trobem Modesty Blaise (Joseph Losey – 1966) o El Fantasma de la Libertad (Luis Buñuel – 1974). Va traspassar a Roma als 90 anys de complicacions derivades d’un Alzheimer.

Monica Vitti

El músic canadenc Kerry Chater, membre de la Gary Puckett & The Union Gap banda de San Diego formada el 1967 encara que posteriorment, va generar una exitosa carrera com a compositor a Nashville. Va traspassar en aquesta ciutat el dia 4 als 76 anys. No s’han especificat les causes.

El dia 6, el cantant, guitarrista i productor Syl Johnson. Ho va fer a Mableton, Geòrgia, a casa d’una de les seves filles als 85 anys d’una insuficiència cardíaca.

Syl Johnson

El mateix dia, el compositor de música d’avantguarda George Crumb. Va donar la notícia el seu segell, Bridge Records. Es va fer conegut pels seus treballs d’investigació sobre la intersecció de la natura i el so. Va traspassar als 92 anys a casa seva a Media, Pennsylvania. No s’han revelat les causes.

El music anglès Ian McDonald, traspassava el dia 9. El 1968 va co-fundar King Crimson formant-ne part del debut amb In The Court of the Crimson King. Va mostrar les seves dots amb el disc McDonald and Giles el 1970 abans de que a mitjans de la dècada, marxés a Nova York co-fundant també la banda de clàssic-rock Foreigner. Va morir de càncer de colon a la casa on vivia a Nova York als 75 anys.

Ian McDonald

El mateix dia 9, l’extravagant i provocadora Betty Davis. Cantant, compositora i model nord-americana. Va ser la segona esposa de Miles Davis, que es van casar el setembre de 1968, matrimoni que va durar un any. Amiga de Jimi Hendrix, Sly Stone, Clapton i Robert Palmer, deixa un rastre espectacular en el mundillo. Va traspassar de càncer a casa seva a Homestead, Pensilvania als 77 anys.

Betty Davis

El dia 10, el pintor John Wesley. Mai va assistir a cap escola d’art i les seves obres, malgrat apropar-se al pop-art, els “experts” no sabien per on agafar-les. Les seves obres dels 60 i 70 de soldats i banderes, eren les que més polèmica generaven, juntament amb les de naturalesa sexual amb tot tipus de personatges. Va morir als 93 anys a casa seva de Manhattan, segons va informar la seva antiga galeria de Nova York, Fredericks & Freiser. Del que no van dir-ne res, és el què ho va motivar, a part de l’avançada edat.

John Mercer Wesley

El dia 11, “Big” John Harte. Llegendari guardaespatlles de bandes com Kiss, Billy Idol o Prince entre molts altres. Va traspassar a Florida als 70 anys. Volia ser músic, però una experiència per casualitat controlant a un grup de gent en un concert de Grateful Dead, faria que la seva vida fes un tomb. Michael Brandvol, el seu agent, va confirmar que el traspàs s’havia produït a causa d’un càncer.

“Big” John Harte

Miguel Vicens, baixista de Los Bravos, moria el dissabte 12 a l’Hospital de Son Espases als 78 anys a causa d’una pneumònia. Amb la banda liderada per Mike Kennedy, van tocar el cel amb Black is Black que interpretaven els australians Easybeats.

Miguel Vicens

El 18, el membre a l’ombra de The Blockheads, Derek Hussey, conegut com a Derek The Draw. Es va unir a la banda el 2000, un cop traspassat Ian Dury, de qui era amic i cuidador. Va traspassar als 64 anys mentre dormia, sense que s’hagin fet públiques les causes.

L’endemà l’artista visual Daniel Graham als 79 anys. A més de la seva obra en escultura, fotografia i cinema, va publicar nombrosos escrits crítics sobre la teoria de l’art i puntuals introduccions en astrologia i música rock, temes amb els que també va destacar. Va traspassar a la ciutat de Nova York sense que s’hagi fet pública la causa.

El mateix dia 19, Gary Brooker, fundador, cantant principal i pianista de la banda Procol Harum. L’èxit A Whiter Shade Of Pale el va llançar disparat com un coet  al firmament de les estrelles pop. Va traspassar a la seva casa de Surrey a conseqüència d’un càncer als 76 anys.

El dia 20, ho feia Sam Henry, especialment conegut per ser el bateria original de la banda punk nord-americana Wipers. Va traspassar d’un càncer d’estomac als 65 anys.

Sam Henry

També ho feia el 20, Setha ‘Toy’ Sirichaya, cantant de The Impossibles, banda de thai-pop activa del 1966 a 1977. Va traspassar als 77 anys d’un càncer de pulmó. 

El gran dibuixant de còmic Miguel Gallardo, el dia 21 amb 66 anys. Fundador d’El Víbora, creador amb Mediavilla del carismàtic personatge sortit del frenopàtic Makoki i autor de Maria y Yo, una crònica de la vida amb la seva filla autista. L’agencia literària MB ha informat que la causa ha estat un càncer cerebral.

Miguel Gallardo

El músic Mark Lanegan moria el dia 22 a la seva casa de Killarney a Irlanda on residia, als 57 anys. Incansable amb Screaming Trees, The Gutter Twins, en solitari o en col·laboracions amb Queens Of The Stone Age, el desaparegut Kurt Cobain o Isobel Campbell. A principis de 2021 es va contaminar de Còvid-19. Amb un estat físic delicat a causa d’algunes addicions, l’aparició del famós Còvid-19 no va ajudar i finalment traspassa d’una malaltia renal.

Els Tupamaros Eduardo Bonomi el dia 20 i Jorge ‘Tambero’ Zabalza el 23. El primer, d’una aturada cardíaca als 73 anys i el segon d’un càncer d’esòfag als 78/79 anys. Tots dos van fer carrera política a la República d’Uruguai, especialment Bonomi, que va arribar a comandar un parell de ministeris, un d’ells durant el mandat de Mujica.

Jorge ‘Tambero’ Zabalza

El dijous 24, Don Craine, de nom real Michael John O’Donnell, el cantant i guitarra de la veterana banda de R&B anglesa The Downliners Sect. Segons fonts properes, traspassava després d’una breu malaltia. Va escriure a Ugly Things durant més de 30 anys.

El mateix dijous, la inoblidable Margaret ‘Hot Lips’ Houlihan de la pel·lícula de Robert Altman, M*A*S*H de 1970. Sally Kellerman va traspassar amb 84 anys a Califòrnia per complicacions derivades d’una demència. Sota el gran pes del seu personatge, altres facetes com la de cantant, van quedar amagades. El 1972, Decca li va llançar Roll With The Feelin’, arribant a actuar al Metropolitan de Nova York.

Sally Kellerman

El fundador de The Members, la banda punk de Surrey, Nicky Tesco, ho feia el dissabte 26. Constituïts el 1977, amb el seu debut, At The Chelsea Nightclub (Virgin – 1979) i els himnes Sounds of the Suburbs i Solitary Confinement, en van tenir prou per entrar a les enciclopèdies. Van estar en funcionament fins que Tesco va deixar la banda el 1983. La resta de la banda es va reunir el 2008 i van treure alguns àlbums. Però ja no era el mateix. El comunicat tan sols diu que Tesco, ”ha deixat l’edifici”.

Nicky Tesco

Nick Zedd, l’instaurador del terme Cinema of Transgression, un moviment cinematogràfic clandestí creat a Nova York el 1985, en connexió amb el No Wave. El grup incloïa a gent com Richard Kern, Lydia Lunch, Tessa Hughes o Lung Leg. Traspassava el diumenge 27 amb 63 anys  de cirrosis hepàtica i càncer, a Ciutat de Mèxic, on residia.

Nick Zedd

El mateix darrer diumenge del mes, el músic experimental de Madrid, Juan Antonio Nieto ‘Pangea’. Va començar sent bateria en grups com Aviador Dro i Alphaville i a mitjans dels noranta es va desmarcar per treballar en solitari per a principis del nou segle dedicar-se de ple en l’electrònica. Va traspassar als 61 anys sense que se’n sàpiga res més. Fins d'aquí uns dies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada