dimarts, 1 d’agost del 2023

FAN EL DARRER TRÀMIT i SENSE CITA PRÈVIA

TRASPASSOS / JULIOL 2023


CÀNCER / ALTRES: 09

PER CULPA DEL PUTIN: 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 04

El resum de gent que aquest juliol ha marxat i sense fer les habituals cues dels estius:

El dia 3 va marxar la cantant de soul Vicki Anderson, que va formar part de la banda dels directes de James Brown des de 1965 fins el 1968, encara que l’any següent va tornar amb Brown fins el 1972. Com a solista, va treure l’exitós single The Message From The Soul Sisters (King Records – 1970). Tenia 83 anys i no s’ha fet pública la causa de la mort.

Vicki Anderson (amb James Brown)

Dos dies després, va ser el dia que es va saber del traspàs del guitarrista George Tickner, membre de Journey i anteriorment a Faun i a Frumious Bandersnatch, així com en algunes de les actuacions de Jerry Garcia & Merl Saunders. Va traspassar als 76 anys i tampoc s’ha donat a conèixer la causa principal.

George Tickner

El saxofonista i clarinetista de jazz Luten Petrowsky, de nom real Ernst-Ludwig Petrowsky, ho feia el dia 10. Nascut a Güstrow, va ser un dels introductors del free jazz a l’antiga RDA i dels pocs del costat dels dolents, que van tocar a la zona capitalista durant els anys 60. Va traspassar a Berlín als 89 anys, després d’una llarga malaltia.

Luten Petrowsky

L’endemà, Sam Cutler, de nom real Brendan Lawrence, el que va ser manager de gira al llarg de la dècada dels seixanta d’Alexis Korner, Clapton o els Rolling Stones, entre altres. Va exercir com a tal, treballant per la Blackhill Enterprises i va fer de mestre de cerimònies amb els Stones al concert de Hyde Park o Altamont. Va traspassar amb 80 anys d’un càncer a la ciutat australiana de Brisbane.

Sam Cutler

El dia 16 traspassava l’actriu i cantant Jane Birkin. El 1965 es va casar amb John Barry, amb 18 anys. L’any següent apareixia a Blow-Up d’Antonioni. El 1968 es casa amb Gainsbourg i així successivament fins aquest dia 16 que traspassava a casa seva de París amb 76 anys, sense que s’hagi especificat la causa. El 2002 se li va diagnosticar leucèmia.

Jane Birkin

El pianista i compositor brasiler Joe Donato moria el 17. Inclòs en el sac de la bossa nova, la seva interpretació de temes propis i clàssics el van fer popular en l’època de la música elegant, actuant amb gent com Jobim o Astrud Gilberto. Va traspassar en un hospital de Rio amb 88 anys a l’esquena, a causa d’una pneumònia.

Joe Donato

El cantant Tony Bennett ho feia el dia 21. Va ser soldat d’infanteria a la Segona Guerra Mundial. Quan va tornar va signar amb Columbia Records i va començar a vendre discos. Al final, més de 50 milions a tot el mon. El 2021 es va fer públic que patia Alzheimer des de feia cinc anys. Malgrat això i segons la seva família, ha continuat treballant fins gairebé el final. Va traspassar a casa seva a Nova York als 96 anys.

El mateix dia, Neal Langford, el que va ser baixista per tres anys de la banda indie per excel·lència d’Albuquerque, The Shins.  Es va unir a la bada el 2000 i va enregistrar amb ells el seu primer àlbum, Oh, Inverted World. Fa cosa d’un mes, va revelar que havia acabat un programa de tractament d’abús de drogues i alcohol. Tenia 50 anys.

Neal Langford

També el 21, el reputat guionista Jerome Coopersmith. Entre els que va escriure, alguns pels clàssics de la televisió Hawai Five-O de 1960 a 1970 o Streets Of San Francisco de 1973. Va traspassar a Rochester, NY als 97 anys sense que s’hagi especificat cap causa concreta.

El dia 22, el cantant jamaicà Peter Austin, membre de The Clarendonians. En va ser un dels fundadors, juntament amb Ernest Wilson, acumulant una bona sèrie d’èxits al llarg de la dècada dels seixanta. Va traspassar a casa seva a Kingston als 78 anys. La seva filla Georgia Austin, ha assegurat que recentment havia fet alguns directes a Mèxic i Califòrnia.


El mateix dia, l’actriu nord-americana Lelia Goldoni. Va participar en pel·lícules com Shadows (1959) de John Cassavetes, Alice Doesn't Live Here Anymore (1974) de Martin Scorsese o Invasion of the Body Snatchers (1978) en la versió de Philip Kaufman. Va morir en el centre assistencial Lillian Booth Actors Home a Nova Jersey, amb 86 anys i sense especificar causa.

Lelia Goldoni

El 26, el co-fundador i baixista dels Eagles – i abans, dels inicis de PocoRandy Meisner. Va traspassar a Los Angeles als 77 anys per complicacions derivades de l’EPOC que patia.

Randy Meisner

El mateix dia, traspassava la cantant irlandesa Sinéad O’Connor – de nom real Sinéad Marie Bernadette O’Connor – als 56 anys, en el seu domicili de Londres. La noia va fer el que va poder amb la vida, una vida de la que ara tothom reclama el seu trosset. La policia ha dit que no hi ha res de sospitós.

Divendres encara ho feia el multi-instrumentista Manuel Miralles del mític i imprescindible grup del País Valencià, Al Tall. En va ser co-fundador l’any 1975, juntament amb Vicent Torrent i Miquel Gil, sent un ferm puntal de la música popular dels Països Catalans, patint els constants atacs de l’espanyolitat instal·lada a la Catalunya del sud. Ha traspassat amb 71 anys de càncer.

Manuel Miralles



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada