dilluns, 1 d’abril del 2024

HAN APROFITAT AQUESTS DIES

TRASPASSOS / MARÇ 2024

DELS EFECTES SECUNDÀRIS DE LES VACUNES / CÀNCER / ALTRES: 13

PER LA SEQUERA : 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 06

Diu la dita “març marçot, mata la vella i a la jove si pot”. Doncs el mes ha acabat i tampoc n’hi ha hagut per tant. Aquestes son algunes de les persones que han començat a passar i que n'hem pogut tenir constància:

El dia 2, traspassava el bluesman W.C.Clark. Des de fnals dels 60 se’l coneixia com al “Godfather of Austin Blues”. A partir d’un càncer diagnosticat aquest any, des de finals de febrer es trobava en cures pal·liatives al Christopher House Hospice d’Austin. Tenia 84 anys.

W.C.Clark

Dos dies després, ho feia el jamaicà “BB” Seaton, cantant, compositor, productor i un dels indispensables de la música reggae. Membre també de The Gaylads i The Messengers entre moltes altres, va ser el primer artista de reggae en signar amb Virgin. A mitjans dels 70 es va establir a Londres, ciutat on ha traspassat a l’edat de 79 anys sense que haguem esbrinat causa concreta.

“BB” Seaton

El mateix dia, el reconegut fotògraf i director de cinema nascut a Caldes de Montbui, Ramón Masats. Les seves fotografies son la imatge vital d’una època fosca. L’any 1970 va dirigir Topical Spanish, una comèdia també representativa de com anaven les coses en aquelles èpoques. Ha mort a Madrid als 92 anys sense que hagi transcendit la causa concreta.

També el mateix dilluns 4, Barbara Balzerani, membre de les Brigades Rojes (Brigate Rosse). Va entrar a l’organització amb 26 anys. Va ser detinguda el 1985 i va sortir en llibertat condicional el 2006. Va traspassar de càncer a Roma amb 75 anys.

Barbara Balzerani

El dia 5, moria Pavel Zajíček. Poeta i músic txec, el 1973 va co-fundar DG 307, una banda experimental que pren el nom del diagnòstic psiquiàtric que alliberava als joves del servei militar allà. Aquí se'n deia d'una altra manera. El 1980 va marxar a Suècia i després als EEUU cansat de les pegues que li posaven les autoritats. Amb la “Revolució de Vellut” a finals de 1989, va tornar i va recuperar la banda. Va traspassar de pneumònia a Praga amb 72 anys.

El dia 10 el músic i compositor gal·lès Karl Wallinger, creador de World Party després de la seva marxa de The Waterboys a mitjans de la dècada dels 80. Va morir d’un vessament cerebral a casa seva a Hastings amb 66 anys.

Karl Wallinger

L’11, Amy Murphy, la dona d’Eric Carmen, feia saber que el cantant havia mort el cap de setmana mentre dormia sense especificar si li havia posat un coixí a la cara o què. Va ser el vocalista de la banda de power-pop Raspberries. A mitjans dels setanta va començar la seva carrera en solitari amb la que va acumular uns quants èxits comercials. Tenia 74 anys.

Eric Carmen

També l’11, Everett Collins, bateria dels Isley Brothers i altres bandes de menys tirada. Abans de començar la seva carrera com a músic, es dedicava a l’ensenyament de música, una feina a la que va tornar la dècada del 2000. Reconegut però poc conegut popularment parlant, a penes hi ha informació sobre el seu traspàs.

El dissenyador d’automòbils Marcello Gandini. Entre molts altres, el Lamborghini P400S Miura, famós per ser l’escollit per l’escena inicial de The Italian Job, la original de 1969 amb Michael Caine. Se’n va produir uns 300 entre el 1968 i el 1971. Frank Sinatra en va tenir un i Miles Davis, que es va estampar a l’autopista sota els efectes de la cocaïna, trencant-se ell i el cotxe. Gandini va traspassar a Rivoli el dia 13 amb 85 anys. La causa no s’ha especificat.


El mateix dia 13 es va donar a conèixer la mort de John Blunt, bateria de la banda de Merseybeat, The Searchers. Va substituir a Chris Curtis quan va deixar el grup el 1966 i s’hi va estar fins a finals de 1969. No hem pogut saber ni l’edat, ni la causa. Només que s’ha mort dins d’aquest mes.

L’endemà, Frank Darcel, músic i productor bretó que a finals dels 70 va co-fundar la banda de new wave Marquis De Sade, activa del 77 al 81 i posteriorment va col·laborar com a productor amb Étienne Daho. Se’l va trobar al peu d’un penya-segat a prop de la platja d’Os Castros, a Ribadeo, Galícia, on estava passant uns dies. No se sap, i s’especula, sobre si la caiguda va ser voluntària o no. Tenia 65 anys.

Frank Darcel

El 15 traspassava el dibuixant de còmic de Sant Vicent del Raspeig, Alacant, Joaquín Ladrón. Col·laborador de revistes musicals i supervivent del còmic underground, entre els seus treballs figuren els dos volums de Songbook i portades per a Sex Museum o Killer Barbies. Va ser a conseqüència d’una sobtada aturada cardíaca. Tenia 53 anys.

El 17, el músic anglès Steve Harley de la Steve Harley & Cockney Rebel que fa fundar el 1972 després de passar una bona temporada tocant per bars i carrers dins de l’escena folk anglesa. Amb la desfeta cap a 1977 va començar una interessant però molt desigual carrera en solitari. El desembre passat va dir que tenia càncer. Va traspassar a casa seva als 73 anys.

Steve Harley

El dilluns 18 ho feia l’escocès Jimmy Hastings, músic molt vinculat a l’escena Canterbury que tocava el saxo, clarinet i flauta. Va començar tocant en vaixells, però va acabar participant en els discos de bandes com Caravan, Soft Machine, Hatfield And The North o Trapeze entre altres. Va traspassar amb 85 anys sense que s’hagi pogut saber més.

Jimmy Hastings

També el 18, moria Rose Dugdale, que a principis de la dècada dels 70 influïda pels moviments del recent maig del 68 es va incorporar a l’activisme polític passant a formar part com a membre de l’IRA i posteriorment del Sinn Féin. El 1974 va ser empresonada i condemnada a nou anys de presó. En va sortir sis anys després. Fins a mitjans de 2000 va mantenir la seva activitat política. Es diu que Dugdale va acabar vivint en una residencia per a gent gran a Dublín on va morir amb 82 anys.

Rose Dugdale

I el mateix dilluns 18, el pianista i compositor Kevin Toney. Quan era a la Howard University, Donald Byrd, el cap d’estudis de jazz, el 1973 va reunir a un grup d’estudiants que es van convertir en la banda de R&B Blackbyrds, liderada per Toney. A part de mitja dotzena de brillants àlbums editats la primera meitat dels 70, van arribar a tocar amb Chick Corea i Herbie Hancock entre altres. Va traspassar amb 70 anys d’un càncer.

Kevin Toney

El 25, el també dibuixant de còmic Enrique Ventura. Va treballar per a El Papus, Barrabás, El Cuervo i El Jueves on va crear series tan famoses com Grouñidos en el Desierto, amb en Julius, iniciada el 1979 amb el seu cosí, Miguel Angel Nieto, fent el tàndem Ventura & Nieto, creant també les famoses Historias Indecentes de la Tele. Va traspassar amb 78 anys d’un càncer.

Enrique Ventura

El bateria anglès Gerald Conway, ho feia als 76 anys el dia 29 a conseqüència d’una malaltia que li van diagnosticar el 2022 i que afecta a no sé quina neurona motora. En els seus inicis va treballar amb Alexis Korner i la banda Eclection. Després ja va estar, va formar part de la banda de Sandy Denny, de Fotheringay, d’Steeleye Span i de la banda de Cat Stevens la dècada dels 70. Va estar casat amb Jacqui McShee de Pentangle, de la que també en va formar part. Tota una institució.

Gerald Conway

El mateix dia i tancant el mes, Marian Zazeela, pintora, dissenyadora, realitzadora de performance – a finals dels 60 feia virgueries amb la llum fent instal·lacions de llarga durada titulades Dream Houses – i músic destacada de l'escena underground de Nova York. Va formar part del col·lectiu experimental Theatre Of Eternal Music i era especialment coneguda per les seves col·laboracions amb el seu marit, La Monte Young. El 1970, va començar a estudiar amb Pandit Pran Nath música clàssica indostàtica. Va traspassar tranquil·lament a casa seva a Nova York, per causes naturals, amb 83 anys.

Marian Zazeela



________________________

   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada