dijous, 1 d’agost del 2024

REMUNTADA i ASCENSIÓ

TRASPASSOS / JULIOL 2024


DELS EFECTES SECUNDARIS DE LA VACUNA MIRACULOSA / CÀNCER / ALTRES: 15

DE LES PREVISIONS CALUROSES DEL PLA ALFA: 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 10

Aquest mes de juliol hi ha hagut una remuntada inesperada. Els creadors de cròniques malaltisses, han perdut un important nombre de clients de cop. Aquests son alguns d’ells:

El primer dia del mes arrencava amb força. Robert Towne, autor dels guions pels clàssics dels anys 70 The Last Detail (Hal Ashby – 1973), Chinatown (Roman Polanski – 1974) o Shampoo (Hal Ashby – 1975). Va traspassar amb 89 anys sense que, a part de l’avançada edat,  s’hagi especificat la causa concreta. 

Robert Towne

El mateix dia dia 1, el bateria de Brigada Flores Magón, Julien Terzics. Als 12 anys va començar a treballar en l’escena punk de Paris. Ho tenia ben clar. Va formar part de la creació de SOS Racisme i d’espais com el famós bar anti-feixista Saint Sauveur. Va traspassar amb 55 anys d’un càncer.

Julien Terzics

També l’1, Laurie Lindeen, cantant i guitarra de la mítica banda nord-americana Zuzu’s Petals. De 2003 a 2014 va estar casada amb Paul Westerberg (The Replacements). Va traspassar d’un aneurisme cerebral als 62 anys.

Laurie Lindeen

Passem al dia 2, quan ho feia Tom Fowler, baixista amb It’s A Beautiful Day, Zappa i els Mothers, Jean-Luc Ponty o Steve Hackett entre molts altres. Va traspassar de complicacions d’un aneurisme amb 73 anys.

Tom Fowler

El dia 4 el músic jamaicà Linford Elijah Manning dels Carlton And The Shoes i The Abyssinians. Van ser una dels combos fonamentals per l’expansió del reggae. Ho va fer a Florida als 70 anys sense que s’hagi donat més detalls.

Linford Elijah Manning

El músic escocès Joseph Egan traspassava el dia 6. Amb Gerry Rafferty va ser membre principal dels Stealers Wheel. No va llançar el seu primer disc en solitari fins el 1979 i el 1990 es va retirar del món de la música. Tenia 77 anys i la causa que va fer que el cor s’aturés, no s’ha donat a conèixer.

Joseph Egan

El mateix dia 6, Valentí Morató, bateria de la influent banda de Barcelona formada el 1984, Los Negativos. Tenia 61 anys i no s’ha ampliat amb més detalls a part de que l’enterrament va ser dos dies després al cementiri de Les Corts.

Valentí Morató

El dia 11 la meravellosa actriu Shelley Duvall. Descoberta per Robert Altman, la seva primera pel·lícula va ser amb l’extravagant Brewster McCloud (Robert Altman – 1970). Després li va venir la glòria amb Nashville (Robert Altman – 1975), Annie Hall (Woody Allen – 1977) o The Shining (Stanley Kubrick – 1980). En el rodatge d’Annie Hall va conèixer a Paul Simon que van viure junts fins que Duvall li va presentar a la seva amiga i també actriu Carrie Fisher. Va traspassar quatre dies després d’haver fet els 75 anys a casa seva a Blanco, Texas, mentre dormia, per complicacions derivades de la diabetis que tenia diagnosticada.

Shelley Duvall

L’endemà, el vídeo-artista nascut a Nova York Bill Viola. Un dels més influents i remarcables artistes en aquest àmbit visual. La seva obra es centrava en aspectes com el naixement i la mort o aspectes de la consciència. Va morir a casa seva de Long Beach per complicacions d’un Alzheimer a l’edat de 73 anys.

Bill Viola

El 13, l’emblemàtica actriu Shannen Doherty, una de les imatges de la Generació X. Va agafar fama amb la sèrie pija Beverly Hills, 90210. Després ho va intentar arreglar amb la seva aparició a Mallrats de Kevin Smith el 1995 i un posterior cameo a Jay and Silent Bob Strike Back.  Va viure intensament diferents relacions. Va posar per Playboy un parell o tres de vegades. Un càncer amb el que lidiava feia temps ha sigut la causa del traspàs als seus 53 anys.

Shannen Doherty

El dimarts 16 traspassava el músic i compositor suec membre de Nationalteatern des de 1971, Ulf Dagevy. Ho va fer segons han informat, de sobte mentre era a la seva casa d’estiu a Skaftö. Tenia 80 anys.

Ulf Dagevy

El 16 també, la pianista nascuda a Suïssa Irène Schweizer. Als 26 anys va tocar al llegendari festival de jazz de Montreux, ha treballat amb Yusef Lateef, Don Cherry i Evan Parker entre molts altres i de manera espacial amb Rudiger Carl. Va ser membre fundadora de The Feminist Improvising Group. Va ser una activista cultural, fa fundar el segell Intakt, que promou artistes experimentals. També va estar compromesa sense fer els escarafalls als que ens han acostumat, amb els col·lectius LGBT. Malauradament marxen sempre els millors. Traspassava als 83 anys de càncer.

Irène Schweizer

També el 16, l’activista pels drets civils Bernice Johnson Reagon, cofundadora dels famosos The Freedom Singers i posteriorment del conjunt vocal Sweet Honey In The Rock. Els anys 60 als Estats Units era ella qui encapçalava moltes de les marxes a favor de les llibertats. Va traspassar als 81 anys sense que s’hagi especificat la causa exacte.

Bernice Johnson Reagon

L’endemà dimecres, el cantant folk "Happy" Traum. Amb el seu germà Artie, eren músics molt respectats de l’escena folk del Greenwich Village a principis dels 60. Va formar part de la sessió de gravació de 1963 en la que van estar Dylan, Seeger, Phil Ochs i altres d’on va sortir l’àlbum Broadside Ballads Vol.1 i amb son germà van participar en el Newport Folk Festival de Rhode Island de 1969. Va traspassar en un centre de rehabilitació de Nova York als 86 anys d’un càncer de pàncrees.

"Happy" Traum

El 18, el compositor i productor Jerry Fuller. Entre els seus descobriments les dècades dels 60 i 70, The Knickerbockers, Gary Puckett And The Union Gap, OC Smith o a The Peanut Butter Conspiracy. Va morir de càncer de pulmó a casa seva a Los Angeles amb 85 anys.

Jerry Fuller

Dos dies després, el 20, el prestigiós i reconegut guitarrista Jerry Miller. Quan Miller es va traslladar a San Francisco amb Don Stevenson, se’ls va unir Bob Mosley  amb el que es va formar el nucli del que seria Moby Grape el 1966. Va traspassar a Tacoma als 81 anys sense que s’hagi especificat la causa exacte.

Jerry Miller

El 21, Randy Kehler. Activista i objector de consciència, es va oposar obertament a participar de la guerra del Vietnam així com deixar de pagar els impostos federals, decisió que li va comportar 22 mesos de presó i l’embargament de la seva casa el 1989. Hi ha dos documentals sobre la seva vida, An Act Of Conscience (1997) i The Boys Who Said No! (2020). Va traspassar a la seva nova llar a Shelburne Falls als 80 anys de complicacions d’una encefalomielitis miàlgica.

Randy Kehler

El mateix dia ho feia Evelyn Thomas, la cantant nord-americana amb la que vam “patir” la High Energy tot el 1984 i més enllà. Va portar una llarga carrera en l’àmbit de les pistes de ball i R&B i el 2009 amb tres sòcies van crear una empresa d’entreteniment, la Eljopan Entertaiment Incorporated. Va traspassar als 70 anys sense que hagi transcendit la causa.

L’endemà, va caure del tot un dels que va ser pilar del blues anglès, el músic, compositor i productor, John Mayall. El 1962 va conèixer a Alexis Korner i el 1963 formava els Bluesbreakers. El 1965, ja amb Clapton incorporat, l’enlairament va ser en vertical. Per la banda també hi van passar Peter Green, John McVie, Jack Bruce i Mick Taylor entre moltíssims altres. Va traspassar a casa seva a Califòrnia als 90 anys malgrat que es sabia que arrossegava problemes de salut des de feia algun temps, no s’han donat detalls del final.

John Mayall

El dia 23, traspassava una de les cares de la crosta catalana moderna, la Gimpera. Va començar com a model publicitària abans de debutar al cinema com a protagonista amb Fata Morgana de Vicente Aranda el 1966. Feia unes setmanes que li havien dit que la cosa s’acabava. Tenia 87 anys.

Teresa Gimpera

El 25, el cantant i compositor francès Pascal Danel. Després d’alguns intents d’èxit, aquest li arriba amb La Plage Aux Romantiques i sobretot el 1967 amb Les Neiges du Kilimandjaro, que el va gravar en sis idiomes diferents. Llavors es feia molt això. També ha estat versionada més de 180 vegades per diferents artistes. Va traspassar amb 80 anys d’una aturada cardíaca mentre era al quiròfan d’un hospital, se suposa que de París.

Pascal Danel

El dia 27, el productor i baixista de The Vibrators, Pat Collier Va co-fundar la venerada banda punk els anys 70 i com a productor a treballat amb molts i diversos musics, Soft Boys, Primal Scream, X-Ray Spex, The Jesus And Mary Chain i un llarg etcètera. Va morir amb 72 anys sense que s’hagi especificat res més.

Pat Collier

L’endemà, el 28, l’anglès Mick Underwood, bateria dels Quatermass que prèviament i com a curiositat, havia estat amb els Outlaws de Ritchie Blackmore de ben jovenets. Va formar part de nombrosos projectes tots ells amb diferents graus d’èxit. Va traspassar amb 78 anys de problemes derivats d’una malaltia cognitiva.

Mick Underwood

El mateix dia, el neo-zelandès Martin Phillipps, guitarrista de la mítica banda de Dunedin formada els 80, The Chills. No ho va tenir fàcil, va recórrer la vida al damunt d’addicions a l’alcoholisme i l’heroïna fins que als 61 anys va dir que ja en tenia prou. Va formar part indispensable de la gran família Flying Nun Records.

Martin Phillipps

També el 28, Roberto Linguanotto que va inventar el tiramisú tal i com ens el mengem avui. El va rellançar durant la dècada dels 60 amb l’ajut d’Alba di Pillo-Campeol, dona d’Ado Campeol, en teoria qui el va inventar i propietari de la pastisseria Alle Beccherie de Treviso on Linguanotto va treballar. Va traspassar als 81 anys d’una malaltia que no s’ha especificat.

Roberto Linguanotto




           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada