dilluns, 1 de juliol del 2024

EN TEMPS DE DESCOMPTE

TRASPASSOS / JUNY 2024


DELS EFECTES SECUNDARIS DE LA VACUNA D'AQUELL VIRUS QUE HA TORNAT DE VACANCES / CÀNCER / ALTRES: 07

DE LA SEQUERA: 00

NO SABEN / NO CONTESTEN: 05

Tot té un principi i un final. Vivim en el temps. En una carrera per aconseguir coses inútils. Aquestes son algunes de les persones que se’ls hi ha acabat.

Encetem el resum amb Ed Mann, que va traspassar el primer dia del mes. Va ser membre de la banda de Frank Zappa des de 1977 a 1988 amb més de 30 aparicions en els seus àlbums i en els directes. També va tocar amb gent com John Cage, Bill Bruford, Rickie Lee Jones o Don Ellis. Tenia 70 anys i la causa no ha estat donada a conèixer.

Ed Mann

El dia 5, moria Ranch Sironi, el baixista de la banda d’stoner-rock Nebula amb 32 anys. No ha transcendit la causa d’aquest nou traspàs a la banda de Los Angeles. Recordar que Sironi s’hi va unir el 2019 reemplaçant a Tom Davies, que va morir l’any passat de leucèmia.

Ranch Sironi

El mateix dia 5, l’artista conceptual francès – italià de naixement – Ben Vautier. Entre les seves obres està la de passar dues setmanes vivint i dormint a l’aparador de la Grosvenor Gallery situada a la plaça del mateix nom a Londres. Va conèixer a George Maciunas, fundador de Fluxus i la resta és història. Es va suïcidar a Niça amb 88 anys unes hores després que morís la seva dona Annie.

Ben Vautier

El dia 8, ho feia el nord-americà Mark James, autor, o co-autor, de Suspicious Minds, Always On My Mind o Hooked On A Feeling per citar-ne tres de reconegudes de les versionades fins la sacietat. Va traspassar amb 83 anys a casa seva a Nashville sense que s’hagi especificat la causa exacte.

Mark James

L’endemà, el bateria nascut a Copenhaguen Alex Riel. Va tocar amb Bill Evans, Donald Byrd, Don Cherry, va co-fundar el grup de jazz Niels-Henning Ørsted Pedersen i també el grup de rock The Savage Rose. Va traspassar a casa seva de Liseleje també amb 83 anys d’una malaltia incurable.

Alex Riel

El dia 11 el músic i vocalista Gaps Hendrickson de la banda 2-Tone The Selecter. L’any passat li van diagnosticar un càncer. Tenia 73 anys.

Gaps Hendrickson

El mateix dia l’acompanyava la musa del pop Françoise Hardy. El 2004 li van diagnosticar un agressiu càncer limfàtic amb el que va començar anys de tractament. El 2015 va estar en coma per un període breu de temps i el 2021 la cosa anava en caiguda lliure. Quan va traspassar tenia 80 anys.

Françoise Hardy

El músic i cantant Buzz Cason ens deixava el 16. És el responsable junt amb Mac Gayden del clàssic Everlasting Love. Va ser el mateix Gayden qui va llançar la noticia del seu traspàs sense especificar més que se l’estimava molt. Tenia 84 anys.


El mateix dia es donava la noticia de la mort de Lou Lewis, guitarra de la banda de power-pop escocesa The Headboys. Amb ell, fem el rècord de màxima discreció en el teletip.

Lou Lewis

El dia 18, moria Anouk Aimée, actriu francesa i musa també del cinema europeu amb pel·lícules com La Dolce Vita (1960), 8 1/2 (1963) les dues, coneguts clàssics de Fellini o Un Homme et Une Femme (1966) de Claude Lelouch. Tenia 92 anys i la causa inconnu.

Anouk Aimée

També el dia 18, l’influent músic James Chance, figura clau de la no wave de finals de la dècada dels 70 a Nova York. Lo seu era una barreja de jazz i punk amb el que es va esplaiar en bandes com Teenage Jesus And The Jerks o James Chance And The Contortions. Arrossegava problemes de salud des de feia anys i complicacions derivades d’una malaltia gastro-intestinal el va plegar a un centre d’atenció mèdica a East Harlem. Tenia 71 anys.

James Chance

Acabem amb l’actor i activista canadenc Donald Sutherland. M*A*S*H de Robert Altman (1970), Klute d’Alan J.Pakula (1971), Novecento (1976) de Bertolucci, Il Casanova de Fellini (1976) o Invasion Of The Body Snatchers de Philip Kaufman (1978) son alguns dels títols d’una carrera de vertigen. Traspassava el dia 20 als 88 anys del que en diuen una llarga malaltia.

Donald Sutherland





         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada