diumenge, 2 de gener del 2022

AUGMENT DE LA DEMANDA PER PASSAR A MILLOR VIDA

TRASPASSOS – DESEMBRE 2021

No m'estranya que aquest darrer mes de l'any, veient el panorama pel 2022, hagi hagut una més alta demanda de trasllat. Aquestes que venen a continuació, son algunes de les que van estar acceptades.

CÀNCER / ALTRES: 09

CÒVID-19: 03

NO SABEN / NO CONTESTEN: 07

Qui ho va fer de manera discreta, va ser l’actriu espanyola de l’equip artístic de la transició, Agata Lys, de nom real Margarita Garcia San Segundo, entenent així lo del cavi de nom. Va traspassar a Marbella als 67 anys el passat 12 de novembre, però no va ser fins aquest mes que no s’ha fet públic. La noticia la va donar la periodista Valeria Vegas, amb un cert disgust pel que considera un silenci injust. No va recordar especificar-ne la causa.

Agata Lys

Es dona a conèixer la noticia del traspàs de Gustavo Garaizar, guitarra dels mexicans Dug Dug’s. Ara, dels cinc membres originals, només queda Armando Nava. La noticia la donava el dia 1 el seu net, sense que especifiqués causa.

Gustavo Garaizar (1968)

El primer dia del mes, el músic nord-americà Alvin Lucier. Durant la dècada dels seixanta, es va dedicar a experimentar amb diferents sonoritats i les seves percepcions com Music For Solo Perfomer de 1965 on explorava el so a partir dels estímuls amb elèctrodes i les ones cerebrals. També és d’ell la famosa I Am Sitting In A Room de 1969. Va traspassar a casa seva a Connecticut amb 90 anys, de conseqüències d’una caiguda. Des de feia 10 anys patia Parkinson.

Alvin Lucier

L’endemà ho feia Richard Cole, el mític manager i subministrador de drogues i el que no eren drogues de Led Zeppelin. Ho va fer al Chelsea and Westminster Hospital de Londres. Tenia 75 anys i la causa, un càncer, encara que no s'ha dit amb massa convenciment. El què sí pot ser probable, és que l’elevat consum d’alcohol també pot haver ajudat una mica. 

Richard Cole

El dimarts 7, traspassava de forma tràgica Steve Bronski, co-fundador i teclista de la banda de synth-pop Bronskie Beat. Vivia en un apartament de Berwick Street a Londres i feia tres anys va patir un vessament cerebral que el va deixar immobilitzat. ‘Com que no es podia aixecar tot sol, va morir per inhalació de fum quan va començar un petit incendi’ explica Josephine Samuel, que es cuidava d’ell. Tenia 61 anys.

El dia 8, Gil Bridges dels Rare Earth, el darrer dels membres originals de la banda fundada el 1967. Es cuidava principalment de la flauta, saxo i segona veu. Va traspassar a Detroit als 80 anys, tenint també, a part de moltes altres coses, Còvid-19.

El mateix dia, Ralph Tavares, dos dies abans de fer els 80 anys. Ho va fer a casa seva a South Dartmouth, Massachusetts, tot segons el mànager del grup, David Oriola. Era el cinquè de 10 germans i formava part de la banda que amb quatre dels seus germans, van recollir un munt d’èxits per les pistes de ball. La causa no ha sigut desvetllada.

El dia 9, traspassava Ramón Muntaner, un dels que van fer carrera amb la fusió de la nova cançó i el rock. Del 1975 al 1978 va enregistrar quatre àlbums de referència per bandes que van aparèixer posteriorment, abans de canviar de registre amb un melòdic Balades i Cançons, preludi de la seva entrada al mon de la política i amb ella, la comoditat d’un despatx. Va traspassar d’un infart als 71 anys.

Ramón Muntaner

El mateix dia 9, moria a Roma la directora de cine  italiana Lina Wertmüller. Popular gràcies a les seves pel·lícules barreja de compromís polític i comèdia, com la seva primera, la popular Mimì metallurgico ferito nell'onore de 1972. El 2019 va rebre l’Oscar Honorific per la seva carrera i el David Di Donatello. Tenia 93 anys i les causes no s’han especificat.

Lina Wertmüller

L’endemà Thomas Mensforth, conegut com a Mensi. Va ser el cantant dels anglesos Angelic Upstarts, la banda punk formada el 1977 i una de les més polititzades. Va traspassar amb 65 anys, tenint Còvid-19.

També el dia 10, Les Emmerson, veu i guitarra dels canadencs Five Man Electrical Band. Tenia 77 anys i va traspassar a Ottawa tenint Còvid-19.

Les Emmerson

El membre “tranquil” de The Monkees, Michael Nesmith. Music, actor, productor, escriptor i compositor, entre moltes altres cançons, de Different Drum, que Linda Ronstadt i els Stone Poneys van fer popular. Va morir de insuficiència cardíaca a casa seva a Carmel Valley, California el mateix dia 10 amb 78 anys.

Michael Nesmith

El dia 13, el cantant de soul i R&B, Joe Simon. Autor de nombrosos èxits que van alimentar les llistes especialment les dècades dels seixanta i setanta. Va traspassar als 85 anys. Les causes no han transcendit.

La cantant Wanda Rogers membre de The Marvelettes. Va traspassar el dia 15 amb 78 anys d’una malaltia pulmonar obstructiva a Garden City, Michigan. Tenia 78 anys.

Wanda Rogers

El bateria Billy Conway, membre de Treat Her Right, encara que especialment recordat per ser el bateria de Morphine i posteriorment de Twinemen. El seu amic i company de feina Jeffrey Foucault va ser qui va donar la noticia. Traspassava el dia 19 amb 65 anys de càncer.

Billy Conway

El dia 21, es perdia l’agitador cultural de Granollers, Joan Illa Morell, conegut per tothom com Jim. Esdeveniments com el Festival de Música Progressiva de 1971 o el mitificat happening de Dalí el 1974, son dos dels mes recordats en els que hi va estar implicat. Patia una malaltia de la que no s’ha especificat més. Tenia 75 anys.

L’escriptora i periodista nord-americana Joan Didion. Exemple del que es va dir “Nou Periodisme”, va aportar la seva visió de l’Amèrica de les dècades dels seixanta i setanta. Va traspassar a casa seva a Manhattan, el dia 23 per complicacions derivades del Parkinson, amb 87 anys.

Joan Didion

El dia de Nadal, marxava el pintor estatunidenc de l’orbita pop-art, Wayne Thiebaud. El 1962, la seva obra, al costat d’altres com les de Roy Lichtenstein, Warhol o Jim Dine, va ser inclosa a l’exposició New Painting Of Common Objects a l’antic Pasadena Art Museum (avui Norton Simon). Tenia 101 anys i la causa del succés, produït a Sacramento, CA, no ha estat especificada.

Wayne Thiebaud

El dimarts 28, dia dels Sants Innocents, traspassava Ted Gardner. Empresari (ara dits emprenedors) i director artístic australià. El 1982 es va traslladar als Estats Units. Va acabar portant a la banda de Perry Farrell, Jane’s Addiction amb qui va co-fundar el festival Lollapalooza de 1991, no la pena en la que s'ha convertit. Sense que s’hagi confirmat, la causa del traspàs han estat complicacions derivades d’una insuficiència renal. Tenia 74 anys.

Ted Gardner

A finals de mes en seguirem parlant. Si ens deixen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada